24 oktober 2016

De week van 17 t/m 23 oktober 2016

Terwijl de scholen in het midden en noorden van het land herfstvakantie hadden, werd afgelopen week in Maastricht de drukbezochte ESHA-conferentie gehouden. ESHA is de koepelorganisatie van schoolleiders in Europa. Met de verschillen tussen de Europese landen en hun diverse onderwijssystemen is het heel nuttig ervaringen uit te wisselen en internationale contacten te versterken.

Inspirerend was wederom Daan Roosegaarde, de artistieke creatieveling die met geavanceerde lichttechnieken op zoek is naar verbinding en daarmee eerder de deelnemers op het VO-congres aangenaam verraste. Er waren internationale keynote speakers als Zachary Walker en de bekende Michael Fullan, die spraken over nieuwe technologie, de leerling als change agent, niet een cultuur van ‘yes, but...’, maar van ‘yes and...’ en van de goede balans tussen 'reject and respect' van de status quo in het onderwijs. Via Google kunt u deze wijze mannen gemakkelijk vinden. Het is de moeite waard.

Nog meer de moeite waard was het schoolbezoek op de laatste vrijdag van de conferentie. Met een tiental deelnemers uit diverse landen waren we in de ochtend te gast op het Porta Mosana College Maastricht. Tijdens dit bezoek lag de nadruk op het tweetalig onderwijs. Een groepje leerlingen leidde ons rond op school en in vloeiend Engels werd het gezelschap duidelijk gemaakt hoe de onderwijspraktijk er voor deze leerlingen uitzag.

Vervolgens was het de beurt aan de schoolleiders Casper Gardeniers en Ben Perry. Op voortreffelijke wijze legde Casper ons systeem uit om vervolgens, op natuurlijke wijze aangevuld door Ben, heel concreet en openhartig de visie van de school op gepersonaliseerd leren uit te leggen, met alle dilemma's die daarbij horen. Het was een perfect verhaal - dat ook nog eens in perfect Engels werd gehouden - en het sloeg een brug tussen de algemene theoretische keynotes gedurende het congres en de onderwijspraktijk in ons land. De collega's waren diep onder de indruk.

Dit verhaal had als keynote voor de 600 deelnemers niet misstaan. Integendeel. Nu kregen slechts tien deelnemers van de conferentie dit verhaal mee. Het deed niets af aan het belang, maar de volgende keer voor een groot publiek graag!