13 november 2017

De week van 07 november t/m 13 november 2017.

Edwin van der Land en Peter Westerhof zijn docenten op het vmbo. Daar zijn er veel van. Het zijn topdocenten. Daar zijn er ook veel van. Maar als ze allemaal zo waren als Edwin en Peter...
Ik leg het uit.

Vorige week was ik op een bijeenkomst van de regio Noord van de VO-raad in Drachten. Naast een boeiende inleiding van Marco de Jong (ondernemer en voorzitter van de Raad van Toezicht van O2G2) over de razendsnelle ontwikkelingen op digitaal gebied en wat dat voor het onderwijs zou kunnen gaan betekenen, waren er workshops. Ik volgde die van Edwin en Peter. Zij zien al jaren de meerwaarde van het technasium waarbinnen veel aandacht is voor 21ste-eeuwse vaardigheden zoals onderzoeken, ontwerpen en ondernemen, maar constateerden dat dit vooral gericht is op havo- en vwo-leerlingen. Dan dus maar iets zelf ontwikkelen. Dat is inmiddels een nieuw vak geworden: ‘Technologie en Toepassing’, waar vmbo-t leerlingen deze vaardigheden gericht kunnen leren.

In nauw overleg met SLO en het ministerie zijn Peter en Edwin de drijvende kracht achter het ontwikkelen van dit vak dat aan leerlingen in de bovenbouw van het vmbo op hun eigen school, Ubbo Emmius in Stadskanaal, wordt gegeven. Ze hebben het curriculum zelf ontwikkeld, tot en met het examenprogramma aan toe, en het biedt een basis voor een doorgaande bèta-technische leerlijn naar het mbo. Met een enorme dosis passie en energie wisten zij de aanwezigen meer dan enthousiast te krijgen. Ze gaven eerlijk toe: wij hebben dan ook een topdirectie. Dat is in ieder geval Jeroen Baerveldt die besloot hen ruimte te bieden het nieuwe vak te ontwikkelen en te investeren in een multifunctionele ruimte waar Technologie en Toepassing kan worden gegeven. Edwin en Peter werken in en buiten de school aan het vervolmaken van hun droom. Uren tellen doen ze niet. Ze krijgen de ruimte en benutten die dubbel en dwars.

Ik weet zeker dat de vonk is overgeslagen op de aanwezige bestuurders en schoolleiders. Onthoud het goed: Technologie en Toepassing, een mooi vak voor vmbo-t leerlingen. U gaat er nog van horen. En als iemand op zoek gaat naar leraren van het jaar, denk dan ook aan Edwin en Peter.