Van verkiezingen naar formatie: wat is de inzet van de VO-raad

18 maart 2021

Op 17 maart ging Nederland naar de stembus, binnenkort begint de formatie van een nieuw kabinet. Tijdens de formatie worden de piketpalen geslagen en de grenzen voor beleid en investeringen van de komende periode vastgelegd. De VO-raad heeft eerder al, samen met veel andere partijen in de keten van het onderwijs, onze inzet voor de komende periode opgesteld; de ‘Toekomst van ons Onderwijs’.

We hebben onze inzet onder de aandacht gebracht van de commissies die de verkiezingsprogramma’s schreven. Veel punten uit de Toekomst van ons Onderwijs zijn terug te vinden in de verkiezingsprogramma’s.

Formatie regeringscoalitie

Tijdens de formatie vragen we uiteraard ook aandacht voor onze inzet, formeel en informeel. De punten uit de Toekomst van ons Onderwijs die in de verkiezingsprogramma’s staan, hebben een sterke basis gelegd voor onze vraag aan de formerende partijen om kansrijk te investeren in het onderwijs. Het huidige kabinet heeft fors incidenteel geïnvesteerd met het Nationaal Programma Onderwijs, om de hardste klappen van de coronacrisis op te vangen. Uiteraard zijn voor de komende periode ook structurele investeringen noodzakelijk.

Onderwijskieskompas

Het Onderwijskieskompas van Stichting van het Onderwijs is door bijna 44.000 mensen geraadpleegd. Het is voor het eerst dat Kieskompas een verdiepende stemhulp ter beschikking stelt speciaal voor iedereen die het onderwijs aan het hart gaat. Veel leerlingen, studenten, docenten en schoolleiders hebben het Onderwijskieskompas ingevuld. Uit de resultaten blijkt dat respondenten vooral kansengelijkheid belangrijk vinden en de toekomstbestendigheid van het onderwijs.