De slogan van dit jaar, ‘Denk FF na! Als het om geklets gaat', moedigt leerlingen aan om even stil te staan voordat ze een bepaald (spannend, negatief of juicy) verhaal over iemand anders geloven en verder verspreiden. Want welke impact heeft dit op de ander? Hoe wil je zelf met anderen omgaan? En wat hebben we hier als groep eigenlijk over afgesproken?
De Week Tegen Pesten biedt een kans om hier extra aandacht aan te besteden en alvast een positieve toon te zetten voor de rest van het schooljaar. De eerste weken na de zomervakantie vormen een belangrijke periode in het proces van groepsvorming en zijn doorslaggevend voor hoe leerlingen de rest van het jaar met elkaar omgaan.
Gratis (les)materiaal
Voor scholen en leraren is via de website van de Week Tegen Pesten inspiratie, informatie en gratis (les)materiaal beschikbaar om met leerlingen aan de slag te gaan. Ook is het mogelijk om de gratis Week tegen Pesten-poster te bestellen.
Als school kan je ook meedoen aan activiteiten die in en rond deze week worden georganiseerd en/of zelf activiteiten organiseren. Elke school kan zo zijn eigen invulling geven aan de week.
Laat zien dat je meedoet
Op de website van de Week tegen Pesten kan je laten zien dat jouw school meedoet en andere scholen inspireren door jullie activiteiten te delen. Je kan hiervoor een formulier invullen; je school wordt dan getoond op een Google-kaartje.
Kick off webinar op 18 september
Op 18 september wordt een kick-off webinar georganiseerd, boordevol inspiratie voor een succesvolle Week Tegen Pesten. Rondom het thema ‘Denk FF na! Als het om geklets gaat‘ krijg je info van verschillende experts die je meteen kan inzetten bij de start van de Week Tegen Pesten op jouw school. Je kunt ook je eigen vragen stellen of mooie voorbeelden geven uit jouw klas.
Organisator
De Week Tegen Pesten is een initiatief van Stichting School & Veiligheid. Vanaf 2014 werkt de VO-raad met de PO-Raad en deze stichting aan veilige scholen.
Week van Respect en Paarse Vrijdag
Naast de Week Tegen Pesten vinden jaarlijks ook de Week van Respect (dit jaar van 11 t/m 17 november) en Paarse Vrijdag (dit jaar op 13 december) plaats. Door deze data in de schoolkalender op te nemen ontstaat er een rode draad door het schooljaar heen waarbij op een eenvoudige manier stil kan worden gestaan bij het actief werken aan een veilige school.