De inzetbaarheid van personeel is belangrijk. Scholen doen al veel, bijvoorbeeld op het gebied van leefstijlfactoren, werkdruk of opleiding en bijscholing. Maar hoe weet je nu dat deze activiteiten aansluiten bij de behoefte van de medewerkers en bijdragen aan hun inzetbaarheid? En hoe zorg je dat het geen ‘losse projecten’ zijn, maar dat ze elkaar versterken en er samenhang is tussen de diverse activiteiten? Een gezamenlijke visie op (duurzame) inzetbaarheid is daarvoor de basis.

Voion organiseert 20 maart een bijeenkomst voor HR-functionarissen en schoolleiders over het ontwikkelen van een visie op duurzame inzetbaarheid. Tijdens deze studiemiddag delen we inzichten vanuit onderzoek, laten we ons inspireren door de manier waarop Stichting Voortgezet Onderwijs Kennemerland (SVOK) een visie op duurzame inzetbaarheid heeft ontwikkeld en verkennen we met elkaar wat nodig is om het proces voor het ontwikkelen van een visie te starten in de eigen organisatie. Er is voldoende ruimte om uw eigen vragen in te brengen.

Visie is belangrijk voor een aantrekkelijke werkomgeving

Uit onderzoek van Voion onder HR-professionals naar duurzame inzetbaarheid in het voortgezet onderwijs blijkt dat het formuleren van een heldere visie bij veel HR-adviseurs hoog op de prioriteitenlijst staat. Uit de analyse van het WERKonderzoek (Voets et al., 2024) blijkt dat een inspirerende missie leidt tot meer werktevredenheid en tot behoud van onderwijspersoneel. Tijdens deze bijeenkomst delen we de belangrijkste uitkomsten en adviezen uit deze onderzoeken.

Samen naar een visie op duurzame inzetbaarheid

De weg naar een succesvol beleid ligt bij medewerkers, leidinggevenden én bestuur. Stichting Voortgezet Onderwijs Kennemerland organiseerde visiebijeenkomsten met medewerkers en directie en kwam tot een gedragen visie op duurzame inzetbaarheid. Jacqueline Kleine, adviseur duurzame inzetbaarheid en Sharif Ramdjan, HR-adviseur, vertellen u graag welk pad zij hebben bewandeld. Door de visie samen met de medewerkers te ontwikkelen, hebben ze niet alleen een gedeeld doel gecreëerd, maar zijn medewerkers ook actief betrokken bij de implementatie ervan. Petra van Dok, conrector op het Jac. P. Thijsse College (één van de scholen van SVOK), deelt haar ervaringen vanuit haar rol. Lees ook het praktijkverhaal hierover: Duurzame inzetbaarheid: “Betrokken medewerkers vormen de sleutel tot succes”.

Programma

12.30 uur Ontvangst met koffie, thee en fris
13.00 uur Welkom en inleiding
13.20 uur Duurzame inzetbaarheid in het voortgezet onderwijs: inzichten uit onderzoek
13.45 uur SVOK, deel 1: Ontwikkelen van een visie op duurzame inzetbaarheid. Welke stappen heeft SVOK gezet om te komen tot een visie en wat zijn belangrijke aandachtspunten hierbij?
14.30 uur Pauze
14.45 uur SVOK, deel 2: Implementatie van de visie op duurzame inzetbaarheid. Welke interventies zijn ingezet en hoe is de keuze voor deze interventies tot stand gekomen?
15.30 uur Inzichten delen. Deelnemers gaan met elkaar in gesprek over het thema om te komen tot denkbeelden om duurzame inzetbaarheid in de eigen organisatie verder vorm te geven.
16.15 uur Afsluiting


Kosten en inschrijving

U kunt zich inschrijven voor deze bijeenkomst via het inschrijfformulier van Voion. Deelname is gratis. Echter bij een no-show wordt er een vergoeding van €95,- in rekening gebracht. Hiermee willen we voorkomen dat plekken onbenut blijven. Deelnemers die tot de doelgroep behoren hebben voorrang bij inschrijving.

Direct aanmelden