Bent u gestart als bestuurder en wilt u samen met andere beginnende bestuurders de diversiteit van het beroep verkennen? De VO-academie heeft voor u het inwerktraject Beginnend Bestuurder ontwikkeld om u te faciliteren in uw nieuwe rol. Tijdens dit traject vormt u een realistisch beeld van het beroep en krijgt u inzicht in de kwaliteiten die u bezit om deze functie uit te oefenen.

Voor wie?

Het inwerktraject Beginnend Bestuurder is ontwikkeld om startende bestuurders, met maximaal twee jaar ervaring, te faciliteren in hun nieuwe rol. Voorafgaand aan het traject vindt een telefonisch intakegesprek plaats.
 

Wat levert deelname op?

Na deelname heeft u:   

  • Zicht op het diverse beroep van bestuurder. Aan de hand van de professionaliseringthema’s krijgt u inzicht in de verschillende facetten van het beroep, de Code Goed Bestuur, de relatie met de MR en de Raad van Toezicht en het Toezichtkader van de Inspectie van het onderwijs;  
  • Inzicht in vraagstukken waar ‘de bestuurder van nu’ mee te maken krijgt en de beroepsdilemma’s die in deze specifieke periode spelen;  
  • Handvatten om op basis van uw drijfveren en kwaliteiten een professioneel zelfbeeld te formuleren; 
  • Maakt u deel uit van een netwerk van beginnend bestuurders: u leert van elkaars kennis en ervaringen;  
  • Samen met andere beginnende bestuurders uw persoonlijke ontwikkelvraag verder verkend en uitgediept tijdens de intervisiesessies.
     

Programma op hoofdlijnen

Het inwerktraject Beginnend Bestuurder start met een tweedaagse waarin u kennis en inzichten krijgt aangereikt door experts op het gebied van besturen. Tijdens inspirerende workshops leert en reflecteert u in samenwerking met andere bestuurders.

Na de tweedaagse vinden twee intervisiebijeenkomsten plaats, die elk starten met een interactieve lezing of workshop. De inzichten die u hieruit opdoet, verbindt u vervolgens aan uw eigen werkcontext door middel van intervisie. Tijdens de intervisiesessies in de middag bespreekt u uitdagingen en dilemma’s met elkaar. Bovendien reflecteert u op waardevolle successen uit uw dagelijkse werkpraktijk. Deze sessies geven u nieuwe inzichten over hoe u uw positie als bestuurder wilt invullen.

“Een overzichtelijke introductie in het brede veld van onderwijsbesturen en een opening naar een netwerk van peers” 
 

Sprekers

Claire Boonstra 
Claire Boonstra zal de keynote verzorgen op de eerste dag. Zij werkte in het verleden als leidinggevende bij onder andere Unilever en KPN, was de oprichter van techbedrijf Layar en maakt zich nu sterk voor goed onderwijs met de stichting ‘œ Operation Education’.  Claire verschijnt regelmatig in de media en op evenementen om haar visie op het onderwijs te delen. Luister bijvoorbeeld naar deze podcast (BNR Nieuwsradio) waarin zij pleit voor fundamentele veranderingen om het onderwijs toekomstbestendig te maken. 

Jos Kusters 
Op dag twee geeft de ervaren bestuurder Jos Kuster, in een interactieve sessie, zijn visie op leiderschap en strategie. Jos is momenteel voorzitter van Ons Middelbaar Onderwijs en bekleedde hiervoor diezelfde rol in het bestuur van het Vista College in Heerlen. Hij heeft nagenoeg zijn hele carrière in het onderwijs gewerkt en vanaf 1982 voornamelijk in managementfuncties. Van 2008 tot 2013 was Jos directeur van LOOK / Wetenschappelijk Centrum Leraren Onderzoek (Open Universiteit). Na die periode was hij voorzitter van het college van bestuur van het ROC Leeuwenborgh in Sittard-Geleen en Maastricht.


Praktische informatie

Data:

  • Tweedaagse: 11 en 12 november 2021 (10.00 - 21.00 uur en 09.30 - 15.30 uur)  
  • Intervisiebijeenkomst: 21 januari 2022 (10.00 - 17.00 uur)  
  • Intervisiebijeenkomst: 18 maart 2022 (10.00 - 17.00 uur)  

Locatie: 

Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten te Soesterberg

Door de coronacrisis is het mogelijk dat de bijeenkomsten op een andere locatie of online plaatsvinden. We brengen deelnemers hier uiteraard tijdig van op de hoogte.

Kosten

Deelname aan het traject bedraagt €400,00 (excl. BTW)

Inschrijven:

Meld u aan via dit formulier

Vragen?

Heeft u vragen over dit inwerktraject? Of weet u niet zeker of uw functie aansluit bij het deelnemersprofiel? Neem dan contact met ons op via info@vo-academie.nl o.v.v. Beginnend Bestuurder.

 

Direct aanmelden