Bent u net gestart als bestuurder en wilt u samen met andere beginnend bestuurders de diversiteit van het beroep verkennen? De VO-academie heeft het inwerktraject Beginnend Bestuurder ontwikkeld om u als startend bestuurder te faciliteren in uw nieuwe rol. Tijdens dit traject, dat bestaat uit een tweedaagse en later in het jaar twee intervisiebijeenkomsten, vormt u een realistisch beeld van het beroep en krijgt u inzicht in de kwaliteiten die u bezit om deze functie uit te oefenen.

Voor wie? 

Het inwerktraject Beginnend Bestuurder is ontwikkeld om startende bestuurders te faciliteren in hun nieuwe rol. Dit traject is daarom bedoeld voor bestuurders met maximaal twee jaar ervaring. Voorafgaand aan het traject vindt een telefonisch intakegesprek plaats.

Wat levert deelname op? 

Na deelname heeft u:  

  • zicht op de diversiteit van het beroep van bestuurder. Aan de hand van de professionaliseringthema’s heeft u kennisgemaakt met verschillende facetten van het beroep, de Code Goed Bestuur, de relatie met de MR en de Raad van Toezicht en het Toezichtkader van de Inspectie van het onderwijs;
  • inzicht in de vraagstukken waar ‘de bestuurder van nu’ mee te maken krijgt en de beroepsdilemma’s die specifiek in deze periode spelen;
  • een netwerk met andere beginnend bestuurders, waarin u leert van elkaars kennis, ervaringen en onderwijscontext;
  • handvatten om een start te maken met het formuleren van een beeld van uzelf als professional vanuit uw kwaliteiten en drijfveren;
  • samen met andere beginnend bestuurders uw persoonlijke ontwikkelvraag verder verkend en uitgediept tijdens de intervisiesessies.  

 

Programma op hoofdlijnen 

Beginnend Bestuurder start met een tweedaagse. U leert tijdens deze tweedaagse van de expertise van sprekers op het gebied van besturen, u neemt deel aan inspirerende workshops en u leert en reflecteert in een netwerk met andere bestuurders. 

Na de tweedaagse vinden twee intervisiebijeenkomsten plaats, die elk starten met een interactieve workshop. De inzichten die u tijdens deze workshops opdoet, verbindt u vervolgens aan uw eigen werkcontext door middel van intervisie. Tijdens de intervisiesessies in de middag bespreekt u uitdagingen en dilemma’s met elkaar. Bovendien reflecteert u op waardevolle successen uit uw dagelijkse werkpraktijk. Deze sessies geven u nieuwe inzichten over hoe u uw positie als bestuurder wilt invullen. 
 

“Een overzichtelijke introductie in het brede veld van onderwijsbesturen en een opening naar een netwerk van peers” (oud-deelnemer)  

 

Praktische informatie

Data: Tweedaagse: 11 en 12 november 2021 (10.00 - 21.00 uur en 09.30 - 15.30 uur) 

Intervisiebijeenkomst: 21 januari 2022 (10.00 - 17.00 uur) 

Intervisiebijeenkomst: 18 maart 2022 (10.00 - 17.00 uur) 

Locatie: Nader te bepalen 

Kosten: 400 euro (excl. btw) 

Meer info: Bekijk de informatieflyer Beginnend Bestuurder

Inschrijven: Meld u aan via dit formulier

Vragen? Heeft u vragen over dit inwerktraject? Of weet u niet zeker of uw functie aansluit bij het deelnemersprofiel? Neem dan contact met ons op via info@vo-academie.nl o.v.v. Beginnend Bestuurder.

Direct aanmelden