Net begonnen als schoolleider in het middenmanagement? En zoekt u reflectie op en verdieping van uw leidinggevende kwaliteiten? Dan geeft het traject Beginnend Schoolleider een gefundeerde basis en impuls voor uw nieuwe rol als schoolleider. In dit inwerktraject doet u kennis op over leidinggeven in het onderwijs en reflecteert u samen met collega-schoolleiders op uw functie.

Voor wie?

Dit inwerktraject is bedoeld voor schoolleiders in het middenmanagement (team- of afdelingsleiders), met maximaal twee jaar ervaring. Het gaat dus om functies waarin u verantwoordelijk bent voor het aansturen van een groep docenten en bijvoorbeeld voor het voeren van de functioneringsgesprekken.
 

Wat levert deelname op?

Na deelname heeft u:   

  • Meer zicht op het speelveld van leidinggevenden in het onderwijs;  
  • Inzicht in uw eigen rol; zowel formeel als met betrekking tot de vraag ‘wat voor leider ben ik?’;    
  • Toegang tot een netwerk van andere (beginnende) schoolleiders;  
  • Meer zicht op uw eigen rol met het oog op inwerken en professionaliseren op uw school;  
  • Concrete handvatten om een goed vervolg te geven aan uw start als schoolleider op uw school. 
     

Programma op hoofdlijnen

Dit traject start met een tweedaagse op 11 en 12 november 2021. Op de eerste dag doet u nieuwe inzichten op tijdens lezingen en workshops gericht op uw nieuwe leidinggevende rol. Daarnaast maakt u kennis met de ‘basics’ van intervisie.

De tweede dag staat in het teken van uw start als leidinggevende binnen de onderwijssector. U volgt in de ochtend een inhoudelijke sessie waarin u reflecteert over leidinggeven aan goed onderwijs. In de middag gaat u met de opgedane kennis aan de slag tijdens een intervisiesessie.

Na de tweedaagse volgen twee bijeenkomsten die starten met een interactieve en inspirerende lezing of workshop. De opgedane inzichten verbindt u in de middag, tijdens de intervisiesessie, aan uw eigen werkcontext. Deze sessies geven u nieuwe inzichten over de invulling van uw rol als schoolleider. 

“Een ideale manier om het werkveld als beginnend leidinggevende in het onderwijs te leren kennen” 
 

Sprekers

Claire Boonstra 
Claire Boonstra (1975) zal de keynote verzorgen op de eerste dag. Zij werkte in het verleden als leidinggevende bij onder andere Unilever en KPN, was de oprichter van techbedrijf Layar en maakt zich nu sterk voor goed onderwijs met de stichting ‘œ Operation Education’.  Claire verschijnt regelmatig in de media en op evenementen om haar visie op het onderwijs te delen. Luister bijvoorbeeld naar deze podcast (BNR Nieuwsradio) waarin zij pleit voor fundamentele veranderingen om het onderwijs toekomstbestendig te maken. 

Jos Kusters 
Op dag twee geeft de ervaren bestuurder Jos Kuster (63), in een interactieve sessie, zijn visie op leiderschap en strategie. Jos is momenteel voorzitter van Ons Middelbaar Onderwijs en bekleedde hiervoor diezelfde rol in het bestuur van het Vista College in Heerlen. Hij heeft nagenoeg zijn hele carrière in het onderwijs gewerkt en vanaf 1982 voornamelijk in managementfuncties. Van 2008 tot 2013 was Jos directeur van LOOK / Wetenschappelijk Centrum Leraren Onderzoek (Open Universiteit). Na die periode was hij voorzitter van het college van bestuur van het ROC Leeuwenborgh in Sittard-Geleen en Maastricht.


Praktische informatie

Data:

  • Tweedaagse: 11 en 12 november 2021 (10.00 - 21.00 uur en 9.30 - 15.30 uur)  
  • Intervisiebijeenkomst: 26 januari 2022 (10.00 - 17.00 uur)  
  • Intervisiebijeenkomst: 16 maart 2022 (10.00 - 17.00 uur)

Locatie:

Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten te Soesterberg

Door de coronacrisis is het mogelijk dat de bijeenkomsten op een andere locatie of online plaatsvinden. We brengen deelnemers hier uiteraard tijdig van op de hoogte.

Kosten:

Deelname aan het traject bedraagt €400,00 (excl. BTW)

Inschrijven:

Meld u aan via dit formulier

Vragen?

Heeft u vragen over dit inwerktraject? Of twijfelt u of uw functie aansluit bij het deelnemersprofiel? Neem dan gerust contact met ons op door te mailen naar info@vo-academie.nl o.v.v. Beginnend Schoolleider.  

 

Direct aanmelden