Onderzoek laat ziet dat steun van peoplemanagement van leidinggevenden positief bijdraagt aan welzijn van medewerkers, werkprestaties en het behoud van medewerkers. Kort gezegd gaat peoplemanagement over het toepassen van personeelsbeleid door direct leidinggevenden (bijvoorbeeld team- en afdelingsleiders) samen met de steun die zij bieden aan leraren. Denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van mogelijkheden voor training en ontwikkeling, dat onlosmakelijk verbonden is met het gesprek over de professionele ontwikkeling van een leraar.

Over het kennisatelier

Uit het promotieonderzoek van Julia Penning de Vries blijkt dat wanneer leidinggevenden worden gevraagd naar hun peoplemanagement, zij daar vaak positiever over zijn dan de leraren aan wie zij leidinggeven. Tevens blijkt dat leraren met dezelfde leidinggevende vaak hele verschillende percepties hebben van het peoplemanagement van hun leidinggevende. De mate waarin percepties gedeeld zijn is belangrijk om in overweging te nemen. Het promotieonderzoek laat namelijk zien dat naarmate percepties meer gedeeld zijn, teamprestaties en werktevredenheid toenemen.

Dit kennisatelier draait dan ook om de volgende vragen:

  • Wat houdt peoplemanagement in?
  • Zitten de leraren uit mijn team en ik op één lijn als het gaat om peoplemanagement?
  • En wat kan ik doen als dat niet het geval is? 
     

Wat levert deelname op?

  • Het kennisatelier stelt u in staat om kennis te nemen van recent onderzoek en dit te vertalen naar uw eigen praktijk. 
  • Het kennisatelier biedt u daarnaast handvatten voor het verkrijgen van inzicht in hoe uw peoplemanagement wordt ervaren door leraren en de mate waarin dit overeenkomt met het eigen beeld. Ook wordt besproken welke acties ondernomen kunnen worden om ervoor te zorgen dat percepties meer op één lijn komen te zitten. 
     

Voor wie?

Dit kennisatelier is bedoeld voor schoolleiders die meer willen weten over hoe peoplemanagement de teamprestaties en werktevredenheid kan bevorderen. Bestuurders en HR-adviseurs die zich met deze thema’s bezighouden zijn uiteraard ook van harte welkom.

Over de spreker

Julia Penning de Vries is universitair docent aan het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap, Universiteit Utrecht. Onlangs promoveerde ze op het proefschrift: ‘Are we on the same page? Understanding shared perceptions of people management: a multilevel multimethod study in schools.’ Als onderzoeker houdt zij zich bezig met peoplemanagement en strategisch personeelsbeleid in publieke organisaties, in het bijzonder het voortgezet onderwijs.

Praktische informatie

Datum en tijd: 8 december 2021 (15.30 - 17.00 uur)

Locatie: Online, via Zoom 

Kosten: Deelname is kosteloos 

Meer informatie: Heeft u vragen over dit kennisatelier? Stuur dan een e-mail naar info@voortgezetleren.nl of bel 030232 48 80.

Aanmelden: Meld u aan voor het kennisatelier.

Direct aanmelden