Als schoolbestuurder draagt u verantwoordelijkheid voor de onderwijskwaliteit, voor het welzijn van medewerkers en de veiligheid van leerlingen. En dat in een omgeving die voortdurend verandert en steeds complexer wordt. Geen geringe opgave dus. Het traject ‘Oriëntatie op besturen’ is bedoeld voor schoolleiders die de ambitie hebben om bestuurder te worden. Tijdens dit oriëntatietraject maakt u kennis met verschillende facetten van het beroep van bestuurder en krijgt u inzicht in de wijze waarop uw persoonlijke kwaliteiten daarbij aansluiten.  

 

Voor wie? 

Dit oriëntatietraject is speciaal ontwikkeld voor eindverantwoordelijk schoolleiders die de serieuze ambitie hebben om bestuurder te worden.   

 

Wat levert het u op? 

Na deelname heeft u: 

  • Beter zicht op uw eigen kwaliteiten en ontwikkelpunten m.b.t. tot de rol van bestuurder; 

  • Inzicht in verschillende facetten van het beroep van schoolbestuurder; 

  • Kennisgemaakt met het samenspel tussen besturen en de Raad van Toezicht; 

  • Kennisgemaakt met de professionaliseringsthema’s en Code Goed Bestuur; 

  • Toegang tot een netwerk met schoolleiders, met wie u samen leert en reflecteert; 

  • Inspirerende gesprekken met ervaren bestuurders. 

 

“Het traject Oriëntatie op besturen is waardevol en interessant voor iedereen die serieus overweegt om de toekomstige bestuurder in het voortgezet onderwijs te worden.” (oud-deelnemer) 

 

Programma op hoofdlijnen 

De inhoud van het programma is samengesteld met medewerking van diverse bestuurders. Het traject bestaat uit drie gezamenlijke bijeenkomsten waarin thema’s centraal staan als ‘de rol van de bestuurder’ en ‘de Code Goed Bestuur’. Per bijeenkomst wordt het thema ingeleid door een expert. De set professionaliseringsthema’s vormen de ruggengraat van dit traject. In het traject gaat u daarnaast aan de slag met casuïstiek die het beroep van bestuurder typeert. We verwachten van u dat u zich tussentijds inleest en diverse opdrachten maakt, zodat u zich ook tussen de bijeenkomsten door blijft oriënteren en verdiepen in het beroep van bestuurder. 

 

Sprekers
 

Hartger Wassink 

Hartger Wassink is onderzoeker, schrijver en zelfstandig adviseur en begeleider, met name op gebied van leiderschap, samenwerking tussen bestuur en toezicht en de professionele dialoog. Zijn missie is om leidinggevenden, bestuurders en toezichthouders inspiratie en voldoening te laten ervaren in hun werk. Hartger is met name in het onderwijs actief, maar is daarnaast ook actief voor woningcorporaties, zorginstellingen en heel af en toe in de profitsector. 

In zijn interactieve sessie neemt hij u mee in de rol en van de bestuurder: wat wordt er van u gevraagd als boegbeeld en leider van de organisatie? Hij gaat tevens in op de wijze waarop u deze boegbeeldfunctie kunt uitoefenen vanuit uw eigen morele kompas.
 

Bart de Lange

Bart de Lange heeft, als governance specialist en arbeidsrechtjurist, ruime ervaring met integriteits-en stakeholdervraagstukken in een bestuurlijk complexe omgeving. Tijdens een interactieve sessie zal hij ingaan op de Code Goed Bestuur, verantwoordelijkheid en rekenschap. Hierin komt ook de relatie tot de Raad van Toezicht aan bod. Bart is betrokken geweest bij de totstandkoming van de huidige Code Goed Bestuur.

 

 

 

Praktische informatie 

Data

 

  • Startbijeenkomst: 7 oktober 2022 (10.00 - 17.00 uur)  
  • Tweede bijeenkomst: 18 november 2022 (10.00 - 17.00 uur)  
  • Slotbijeenkomst: 27 januari 2023 (10.00 - 17.00 uur) 

Locatie

Buitenplaats de Bergse Bossen te Driebergen

Kosten

Deelname aan het traject bedraagt €400,00 (excl. BTW). 

Inschrijven

Meld u aan via dit formulier. 

Vragen? 

Voor vragen over dit leertraject kunt u contact opnemen via info@vo-academie.nl o.v.v. Oriëntatie op besturen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Direct aanmelden