Wilt u de motivatie van leerlingen in het voortgezet onderwijs versterken? Kom dan naar de masterclass ‘Bevorderen van motivatie’ op 13 november 2018. Er is de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar wat leerlingen motiveert. Toch blijven we het lastig vinden om deze inzichten in de praktijk te brengen.

Uit onderzoek blijkt dat de motivatie van Nederlandse middelbare scholieren de afgelopen jaren is gedaald. Docenten ervaren dat een deel van de leerlingen met een weinig betrokken en actieve houding in de les zit. Tijdens deze masterclass laten we zien wat u concreet kunt doen om de motivatie van leerlingen voor school te doen groeien én welke rol u als schoolleider kan vervullen in dit proces.

De masterclass wordt verzorgd door Eefje Teeuwisse, Stefan van Langevelde, Martijn van Vugt en Bob Stel. Eefje en Stefan hebben praktijkgericht onderzoek gedaan naar het versterken van de motivatie van leerlingen. Ook werken zij dagelijks met schoolleiders om op positieve en effectieve wijze verbetering en vernieuwing mogelijk te maken binnen het onderwijs. Eefje is één van de auteurs van het boek ‘Waarderend leren binnen het voortgezet onderwijs’. Stefan heeft samen met een collega het boek ‘Gespreid leiderschap in het onderwijs’ uitgebracht. Martijn geeft les (Engels) op het Stedelijk Gymnasium in Breda. Hij laat in zijn lespraktijk zien wat er binnen de kaders van het onderwijs allemaal mogelijk is om leerlingen zelf verantwoordelijk te maken voor hun leerproces. Bob geeft les op het Vathorst College in Amersfoort. In het (vernieuwende) onderwijsconcept van zijn school staat het zelfgestuurd leren van de leerling centraal, wat de motivatie ten goede komt.

Programma

15.00 – 15.30 uur Inloop

15.30 uur  Deel 1 – Bevorderen van motivatie

In de vorm van een talkshow laten Eefje, Stefan, Martijn en Bob, samen met een aantal leerlingen zien wat je concreet kunt doen om de motivatie van leerlingen voor school te versterken. Autonomie, competentie en verbondenheid zijn daarbij de kernbegrippen. Ook nodigen zij de aanwezigen uit om eigen voorbeelden te delen van onderwijssituaties binnen de school waarbij de leerling echt gemotiveerd is om te leren.

17.00 – 17.45 uur Buffet

17.45 – 19.00 uur Deel 2 – De rol van de schoolleider

Tijdens het tweede deel van het programma gaan we aan de hand van een aantal krachtige voorbeelden in op de rol van de schoolleider binnen dit soort processen. Denk aan vragen als; Hoe start je het gesprek over motivatie op goede wijze binnen de school? Hoe kan je als schoolleider op effectieve wijze meedenken en inspireren, zonder de verantwoordelijkheid te veel naar je toe te trekken? En, hoe doe je als schoolleider recht aan de motivatie van de collega’s uit jouw team?

Datum en tijd

13 november 2018, 15.30 - 19.00 uur, inloop vanaf 15.00 uur.

Locatie

Cursus- en vergadercentrum Domstad, Koningsbergerstraat 9, 3531 AJ Utrecht

Voor wie

Schoolleiders en bestuurders

Aanmelden

Aanmelden kan via het aanmeldformulier. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met maatwerk@vo-raad.nl.