Elk jaar op de tweede vrijdag van december is het Paarse Vrijdag; een actiedag waarop de hele school hun steun voor sekse-, gender- en seksuele diversiteit kan laten zien door paars te dragen. Motto is dit jaar ‘Jezelf kunnen zijn is een feest’. De dag - alsook de periode ervoor en erna - is een kans om binnen de school en klas aan de slag te gaan met gender, seksuele integriteit en diversiteit.

Het initiatief om Paarse Vrijdagen op scholen te vieren, alsook de organisatie, ligt bij het GSA-Netwerk Nederland. Vaak is het de GSA van een school die Paarse Vrijdag organiseert, maar ook anderen op school kunnen het initiatief en de uitvoering op zich nemen.

Om leerlingen en scholen te ondersteunen op dit vlak heeft het GSA-Netwerk een pagina met lesideeën voor docenten opgezet en kunnen pakketten met onder meer posters en paarse polsbandjes worden besteld. Daarnaast kunnen scholen voor ideeën terecht op de themawebsite Gay&School van School & Veiligheid. Ten derde is er de Paarse Vrijdag Krant die scholen kunnen uitdelen aan leerlingen. Leraren kunnen hiermee inhoudelijk aan de slag met de klas.

Wegwijzers School & Veiligheid

Dit jaar deed School & Veiligheid onderzoek naar het pedagogische vakmanschap dat eraan bijdraagt om als leraar goed met leerlingen te kunnen werken aan seksuele integriteit. Wat kunnen zij doen om in alledaagse situaties in de klas een respectvolle en verantwoordelijke houding voor te leven en te stimuleren bij leerlingen? Daarvoor ontwikkelden zij zeven wegwijzers. Deze kunnen ook worden ingezet rond Paarse Vrijdag.