Op 30 september 2021 is de 14e editie van het VO-congres. We mogen gelukkig weer echt bij elkaar komen, het is tijd om samen te bekijken wat de afgelopen periode heeft gebracht. Welke veranderingen van de afgelopen periode willen we behouden? Welke oude routines willen we nooit meer terug? Hoe kunnen we onszelf opnieuw uitvinden richting de toekomst? Hoe stimuleer je in de school het vermogen om te veranderen, zonder dat het ten koste gaat van de mensen? Daarom is het thema: Het onderwijs kijkt verder!

Op het VO-congres willen we met u aan de slag met de uitdagingen en kansen die voor ons liggen, zoals dalende leerlingaantalen, kansengelijkheid, NPO, huisvesting en lerarentekorten. Tijdens de lezingen en workshops laten we u kennis maken met programma’s, projecten en praktijkvoorbeelden die u verder helpen met uw schoolontwikkeling. En er is natuurlijk voldoende ruimte om elkaar te ontmoeten.

Eenmalige nieuwe opzet

We weten niet welke coronamaatregelen eind september nog van kracht zijn. We gaan er vanuit dat het ook dan nog wenselijk is dat mensen 1,5 meter afstand tot elkaar houden. Dit betekent dat we tijdens het VO-congres helaas minder mensen tegelijkertijd op locatie kunnen ontvangen dan normaal. Daarom hebben we een ochtend- en een middagcongres, met twee gelijkwaardige programma’s.

Helaas zijn beide dagdelen vol. U kunt zich op de wachtlijst plaatsen door in te schrijven. Mocht er een plek vrij komen dan kunt u alsnog deelnemen. Let op dit is geen garantie dat u daadwerkelijk bij het congres aanwezig kunt zijn. U ontvangt begin september van ons bericht of dit het geval is.

Beide dagdelen zullen worden geopend met de jaarrede van Paul Rosenmöller, gevolgd door een inspirerende keynote speaker. Voor het ochtenddeel is dat Rutger Bregman, auteur van de bestseller 'De meeste mensen deugen’. In de middag spreekt organisatie-adviseur Pauline Voortman over vertrouwen creëren en herstellen in organisaties. Vertrouwen als kompas, werken aan een cultuur van vertrouwen. Daarna volgt een workshopprogramma met onder andere aandacht voor verandervermogen, duurzame ontwikkeling, kansengelijkheid, intersectoraal leren, digitalisering en het lerarentekort.

Verken het onderwijs van de toekomst  

Wat als technologie niet de logica van het onderwijs volgt, maar het onderwijs de digitale technologie? Corona heeft in de samenleving, en zeker in het onderwijs, veel versnelling gebracht in de digitalisering van het onderwijs. En is er veel geleerd over wat wel en niet werkt, wat de knelpunten zijn en waar kansen liggen. De urgentie is dan ook vergroot om niet alleen de kansen en bedreigingen in kaart te brengen, maar ook de routes te gaan verkennen in hoe digitalisering aangegrepen kan worden om onderwijs kwalitatief te verbeteren en bij te dragen aan oplossingen voor bestaande problemen zoals bijvoorbeeld kansenongelijkheid, de dalende motivatie bij leerlingen, en het lerarentekort.

Maar wat is nu precies de impact van digitalisering op hoe we onderwijs geven? Hoe zou het werk van een toekomstige docent eruit kunnen zien? En de leerervaring van een middelbare scholier? U wordt meegenomen op een interactieve tijdreis en brengt een bezoek aan Bloom; een fictief kunstmatig intelligent platform waarop leraren en leerlingen elkaar vinden, en het onderwijs compleet adaptief en persoonlijk is. Bloom toont hoe het toekomstige onderwijs eruit zou kunnen zien als ze vanaf scratch op een digitale logica gebouwd zou worden. U volgt de ervaringen van leerling Zoey en haar leraar, ervaart de mogelijkheden van digitalisering en zult zien dat we van het huidige systeem veel los moeten laten om de vruchten van digitalisering te kunnen plukken. Gaat u mee?

De workshop maakte veel bij mij los. Het toont de urgentie en laat zien wat er gebeurt als we alles aan de markt overlaten.

Deelnemer workshop

Keuzes die we nu maken, hebben grote invloed op de toekomst van het onderwijs. Dat heeft de workshop mij duidelijk gemaakt.

Deelnemer workshop

Dagdeelprogramma

  • Het ochtendcongres begint om 9.00 uur en het programma start om 9.30 uur. Dit programma duurt tot 13.15 uur inclusief lunch.
  • Het middagcongres begint om 13.30 uur en het programma start om 14.00 uur. Dit programma duurt tot 17.30 uur inclusief borrel.
     

Vanaf begin september kunt u uw persoonlijke programma samenstellen en de keuze van de workshops doorgeven. Iedereen die is ingeschreven ontvangt van ons bericht zodra dit zover is.

Locatie

NBC Nieuwegein, Blokhoeve 1 te Nieuwegein (route)

Kosten

De kosten voor het VO-congres bedragen eenmalig 145 euro (excl. btw).

Wachtlijst

Helaas zijn beide dagdelen inmiddels vol. U kunt zich op de wachtlijst plaatsen door in te schrijven. Mocht er een plek vrij komen dan kunt u alsnog deelnemen. Let op: dit is geen garantie dat u daadwerkelijk bij het congres aanwezig kunt zijn. U ontvangt begin september van ons bericht of dit het geval is.

Direct aanmelden