Een van de scholen in de stichting is gehackt. In alle scholen staan de laptops en digiborden op zwart. Leraren en leerlingen hebben geen toegang meer tot digitaal lesmateriaal, en een anonieme afzender eist tonnen aan losgeld. Wat nu? In een reeks webinars nemen de PO- en VO-academie je mee in de wereld van de cybercriminaliteit in het onderwijs. Je leert hoe je je school kan wapenen tegen online aanvallen en je krijgt tips om slim te handelen als je toch met een aanval geconfronteerd wordt.

In dit laatste webinar uit de reeks is Daniël Verlaan te gast, onderzoeksjournalist en auteur van het boek ‘Ik weet je wachtwoord’.

Na deze online collegereeks...

 • Ben je je bewust van de digitale gevaren die scholen en schoolbesturen lopen
 • Heb je handvatten om de digitale veiligheid binnen jouw organisatie te versterken
 • Ben je op de hoogte van het normenkader Informatiebeveiliging en Privacy, en hoe je dat als hulpmiddel kan inzetten in je eigen schoolorganisatie
   

Wat is het Normenkader IBP?

Tijdens de ledenvergadering van de PO-Raad en de VO-raad hebben we het gehad over het normenkader Informatiebeveiliging en Privacy dat de sector gaat helpen bij het realiseren van een omgeving waarin iedere leerling digitaal veilig kan leren. Het normenkader bestaat uit een richtinggevende set van normen die beschrijven hoe en wanneer je een bepaald thema of onderwerp op de juiste manier beheerst voor digitaal veilig onderwijs. Het bevat ook een toetsingskader dat helpt te bepalen waar jouw schoolorganisatie nu staat en good practices die je kunnen helpen om aan de normen te voldoen. Deelnemers van het webinar ontvangen voorafgaand het normenkader IBP.

Data en tijden

 • Maandag 6 maart van 14:00 tot 15:30 uur
  Sanne Maasakkers (security specialist bij het Nationaal Cyber Security Center) over digitale veiligheid en Chris Zintel (kwartiermaker programma Digitaal Veilig Onderwijs) over het programma Digitaal Veilig Onderwijs en het normenkader IBP.
   
 • Dinsdag 21 maart van 14:00 tot 15:30 uur
  Pauline Satter (lid college van bestuur) en Henk Links (information security officer) van Christelijke Onderwijs Groep Vallei & Gelderland-Midden vertellen over de implementatie van het normenkader. Daarnaast spreekt Raymondo Boerkamp, informatiemanager van OVO Zaanstad, over de audit van SIVON op het normenkader in hun organisatie.
   
 • Dinsdag 18 april van 15:00 tot 16:30 uur
  Daniël Verlaan, onderzoeksjournalist en auteur van het boek ‘Ik weet je wachtwoord’


Ben je voor een van de data verhinderd? Het is ook mogelijk om de webinars los te volgen in plaats van de hele reeks.

Voor wie

De webinars zijn voor iedereen die werkzaam is bij een schoolbestuur of school in het primair en/of voortgezet onderwijs: bestuurders, schoolleiders en ICT/IBP-medewerkers, docenten/leraren en overige geïnteresseerden.

Aanmelden

Meld je aan via het aanmeldformulier. Na aanmelding ontvang je een e-mail met meer informatie en een uitnodiging voor deelname aan de webinarreeks. De link voor het webinar ontvang je uiterlijk drie dagen van tevoren. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname.

Organisatie

Deze webinarreeks maakt onderdeel uit van het project ‘Veilig en doordacht digitaliseren’ van de PO-Raad en VO-raad. Het project zet zich ervoor in om schoolbesturen en scholen bewust te maken van hun verantwoordelijkheden op het gebied van digitalisering en specifiek ook de informatiebeveiliging en privacy. Zo dragen we bij aan professionalisering van de schoolorganisatie. We werken hierin samen met partners Kennisnet, SIVON en het ministerie van OCW in het programma Digitaal Veilig Funderend Onderwijs.

Meer weten?

Wil je meer weten over digitale veiligheid in het onderwijs? Lees het rapport van de Adviesgroep Regie op ICT of blijf op de hoogte via het Netwerk Informatiebeveiliging en Privacy. Heeft u een vraag over deze webinars? Stuur dan een e-mail naar digitalisering@povosi.nl.

Direct aanmelden