Wilt u meer leren over uw eigen formatief handelen in de klas, of over het toepassen van formatieve evaluatie? Of bent u zoekende naar manieren om formatief handelen meer uw school in te krijgen? Kom naar de werkconferentie Formatief handelen op 13 februari.

Programma 

Het programma start om 14:00 uur en rond 18:00 uur sluiten we af met een maaltijd. Tijdens deze werkconferentie krijgt u in twee workshoprondes praktische handvatten aangereikt om formatief handelen toe te passen in uw lessen, het curriculum of in uw schoolorganisatie. Zo is er voor ieders praktijk een passende workshop. 

Na het volgen van twee inhoudelijke workshops, is er een derde ronde. In deze ronde maakt u aan de hand van de inzichten die u heeft opgedaan vervolgstappen gericht op uw onderwijspraktijk. Hierna heeft u, door begeleiding van een expert, een concreet plan dat u de school in kunt brengen.

Workshops 

U kunt zich aanmelden voor twee workshops. Hieronder ziet u uit welke workshops u kunt kiezen.

Workshop 1: Rubrics als instrument voor formatief evalueren. Door: Henk Orsel 

Nakijken, leerlingen beoordelen en feedback geven zijn ingewikkelde processen. Hoe zorgt u dat u als leraar aan uw leerlingen duidelijk maakt wat ze moeten kunnen? En hoe organieert u het ook nog eens zo dat dit tot goede feedback leidt? Rubrics zijn daarbij een oplossing, wanneer deze goed ingezet worden.
Wat gaat u doen? Tijdens de workshop gaat u actief ontdekken hoe u rubrics kunt toepassen in uw lessen.
Voor wie? Deze workshop is geschikt voor leraren die meer willen leren op het gebied van rubrics.

Workshop 2: Samen werken aan een formatieve cultuur. Door: Valentina Devid-Derkse 

Hoe gaat u van een schoolcultuur van zweten, weten en vergeten naar een cultuur van meten, weten en nooit meer vergeten? Tijdens deze workshop gaat u dieper in op hoe u formatief handelen succesvol kunt implementeren op school en welke veranderkundige stappen daarbij belangrijk zijn.
Wat gaat u doen? U krijgt tips en concrete handvatten aangereikt hoe u op uw school formatief handelen verder kunt inbedden. Vragen zoals: ‘hoe krijgt u uw collega’s of uw organisatie mee en wat is uw stip aan de horizon’ zullen centraal staan in deze workshop.
Voor wie? Deze workshop is geschikt voor leraren/teamleiders die al bezig zijn met formatief handelen en ook hun team hierbij willen betrekken.

Workshop 3: Een didactisch repertoire van formatief leren. Door Michel van Ast.

Formatief handelen, dat klinkt misschien nogal ingewikkeld. Maar het is beslist geen ‘rocket science’. Zeer waarschijnlijk heeft u onbewust al een breed didactisch repertoire dat u onder die noemer zou kunnen vatten. Deze workshop is erop gericht om u daarvan bewust te maken, zodat u dat repertoire effectiever kunt inzetten. Daarnaast neemt u een aantal concrete werkvormen mee naar huis die u morgen in uw eigen onderwijs kunt inzetten.
Wat gaat u doen? U gaat aan de slag met drie voorbeelden van formatief handelen die u morgen in uw eigen les kunt toepassen.
Voor wie? Deze workshop is geschikt voor leraren die formatief handelen effectiever willen inzetten.

Workshop 4: Het curriculum formatief inrichten, door Wessel Peeters.

Op welke manier kunt u als docent uw lessen en curriculum zo inrichten dat er meer ruimte is voor formatief werken? U leert het tijdens deze workshop.
Wat gaat u doen? Tijdens deze workshop leert u aan de hand van een praktijkvoorbeeld hoe u een curriculum kunt ontwerpen vanuit kerndoelen, wat de rol van de leerling en de leraar is en hoe een alternatieve studieplanner daarbij kan helpen. Deze inzichten gaat u vertalen naar uw eigen lessen, bijvoorbeeld door een deel van het curriculum te herontwerpen.
Voor wie? Deze workshop is geschikt voor leraren die al bezig zijn met formatief werken en ook hun team hierbij willen betrekken.

Kosten 

De deelnemersbijdrage is € 40,-. Tip: zet hiervoor uw persoonlijk bijscholingsbudget in.

Aanmelden

Meld u vóór 11 februari 2020 aan voor deze werkconferentie over formatief handelen. 

Vragen? 

Heeft u vragen over de inhoud of het programma van Voortgezet Leren? Stuur dan een e-mail naar info@voortgezetleren.nl of bel 030 232 48 80.

Ervaring van deelnemers 

 “We konden echt praktisch aan het werk. Ik heb met een collega samen echt wat dingen op papier kunnen zetten voor onze school”

“Tijdens de laatste ronde kon ik de opbrengsten van de middag concretiseren voor mijn school”