De werkconferentie

Op dinsdag 31 januari 2023 organiseert Voortgezet Leren de werkconferentie Formatief handelen voor en door scholen die bezig zijn met formatief handelen. Leer samen met andere schoolleiders en leraren meer over formatief handelen en hoe je dit op jouw school inzet. Hoe werk je als team samen aan een formatieve cultuur? Wat is de rol van de schoolleider om dit te faciliteren? Hoe kun jij je als leraar ontwikkelen in formatief handelen? Wat kun je inzetten om als leraar je lessen te verbeteren en je leerlingen effectiever te laten leren?

Ontdek welke stappen andere schoolleiders en leraren al hebben gezet en wissel kennis uit. Deze werkconferentie is dé plek voor iedereen die kennis heeft van formatief handelen of meer informatie hierover zoekt.

Kom denken, delen en uitwisselen!

Wat kan je verwachten?

Een interactief programma met veel inhoudelijke kennis. Je kunt meedoen met twee workshops gedurende deze middag en er is veel ruimte om uit te wisselen met collega’s. Wij brengen een zo groot mogelijke verscheidenheid aan experts rondom formatief handelen.

Voorlopig programma

Keynote door Judith Gulikers: Effectieve feedbackprocessen als onderdeel van formatief evalueren (de rol van de leraar en de leerling).
Expertsessie met o.a.:

 • Formatief handelen als uitgangspunt bij schoolontwikkeling op het Amadeus Lyceum – door Lennart Verton & Niels van den Berg
  Geschikt voor schoolleiders, projectleiders formatief werken en leraren
 • Kennismaken met retrieval practice – door Teun Kuipers
  “Retrieval practice is wat je, na feedback, inzet om dichterbij het leerdoel te komen.”  
  Geschikt voor leraren e.a. die nog onbekend zijn met retrieval practice 
 • Een gemeenschappelijke taal in de school ten aanzien van formatief handelen – door Bob Hofman​Geschikt voor schoolleiders, projectleiders formatief werken & leraren 
 • Aan de slag met peerfeedback met behulp van de 'Toolkit Leerlingenvaardigheden voor Formatief Evalueren' – door Marjoleine Dobbelaer & Edwin Buijs van de HAN
  Geschikt voor leraren 
 • Doel bereikt? Een school in beweging (krijgen en houden) – door Rob van Tol en Corné Dekker van het Lyceum Oudehoven Gorinchem
  Geschikt voor schoolleiders, projectleiders formatief werken & leraren
 • Vanuit curriculumbewustzijn komen tot heldere leerdoelen en succescriteria – door Herman Rigter
  Geschikt voor beginnende en gevorderde leraren in formatief handelen 

Afsluitende sessie aan de slag met intervisie of een actieplan. 

Wat levert het op?

Tijdens deze conferentie worden meerdere expertsessies over verschillende onderdelen van formatief handelen aangeboden. De sessies gaan over het zetten van een volgende stap binnen je organisatie en lespraktijk. De dag geeft inspiratie en handvatten om de volgende dag in je eigen school aan de slag te gaan. De werkconferentie zorgt voor verdieping van jouw kennis over formatief handelen. Aan het eind van de werkconferentie heb je jouw visie en beleid op het gebied van formatief handelen scherper voor ogen. Ook heb je nieuwe contacten opgedaan. De werkconferentie is dé plek waar je informatie opdoet over alle facetten van formatief handelen.

Voor wie?

Schoolleiders, projectleiders en leraren die bezig zijn met formatief handelen.

Waar en wanneer?

Dinsdag 31 januari van 12.30 uur tot 18.00 uur op het Lyceum Oudehoven in Gorinchem.

Kosten?

Deelname aan de werkconferentie is kosteloos.

Meedoen?

Meld je aan via het online formulier.

Vragen?

Heb je vragen over deze bijeenkomst of heb je suggesties voor de invulling van de conferentie? Stuur dan een e-mail of bel naar Anne de Ruiter (annederuiter@vo-raad.nl / 06 83 67 15 63) of Loes Formsma (loesformsma@vo-raad.nl / 06 82 05 31 50).

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd vanuit het programma Voortgezet Leren. Het programma biedt inspiratie, handvatten en concrete tools voor het realiseren van schoolontwikkeling; de drijvende kracht achter de kwaliteit van het onderwijs. Bekijk hier wat Voortgezet Leren voor jou kan betekenen.
Direct aanmelden