15 t/m 24 september: Boekenweek van Jongeren

14 september 2023

Van 15 tot en met 24 september is het weer de Boekenweek van Jongeren, met allerlei activiteiten om jongeren te inspireren (meer) te gaan lezen en te laten zien hoe leuk en belangrijk dit is. Scholen kunnen hier in hun leesonderwijs bij aansluiten.

Zo kan bijvoorbeeld een gratis geschenkbundel '3PAK' met korte verhalen van drie topauteurs worden uitgedeeld in de klas, en zijn lesmaterialen te downloaden om rond deze verhalen aan de slag te gaan. 

Ook worden in deze week de ‘Beste Boeken voor Jongeren’ verkozen, die aansluiten bij de belevingswereld van jongeren. Scholen kunnen aandacht aan deze boeken besteden in de klas.

De winnaars van het Beste Boek voor Jongeren worden op 15 september bekendgemaakt tijdens het festival BoekTok Live in Utrecht. 

Literatour 

Scholen kunnen zich ook tussen 15 september en 31 oktober 2023 (met korting) aanmelden voor deelname aan een ‘Literatour’ in februari. Tijdens deze tour gaan diverse schrijvers op scholen in gesprek met jongeren over lezen en hun vak. 
 

LEES app 
Aan de vooravond van de boekenweek heeft de online Bibliotheek de app ‘LEES’ gelanceerd voor vmbo-leerlingen en mbo-studenten. Via deze app krijgen deze jongeren een jaar lang gratis toegang tot 120 e-books en luisterboeken die speciaal voor hen zijn geselecteerd. Doel van de app is om het leesplezier onder jongeren te stimuleren en hen bekender te maken met de mogelijkheid om digitaal te lezen en luisteren via de online Bibliotheek.