In het AD: Leerling krijgt uitgebreid 'cv' bij diploma

10 juli 2016

Bijna een op de drie middelbare scholen geeft geslaagde eindexamenkandidaten dit schooljaar een zogeheten plusdocument mee, waarop (sociale) vaardigheden en extra activiteiten vermeld staan, zo schrijft het AD op 8 juli. De populariteit van dit document groeit. “Over een paar jaar krijgen alle leerlingen deze aanvulling op het diploma mee”, aldus VO-raad voorzitter Paul Rosenmöller in de krant.

Scholen bepalen zelf wat ze op het plusdocument zetten. Meestal worden extra activiteiten van de leerling vermeld, zoals deelname aan de leerlingenraad of schoolkrant. Ook extra vakken, waarin leerlingen geen examen doen, komen erop terecht. Daarnaast vermelden scholen bijvoorbeeld maatschappelijke stages en sterke (sociale) vaardigheden - zoals samenwerken of organiseren - op het plusdocument. Volgens Rosenmöller geeft het plusdocument zo een beter beeld van de leerling. “Een diploma met alleen een cijferlijst geeft geen volledig beeld. Leerlingen hebben meer geleerd en gedaan dan op de cijferlijst staat waarmee ze de school verlaten”, aldus de VO-raad voorzitter in het AD.

Scholen zien het plusdocument als een extra blijk van waardering die ze aan hun leerlingen mee willen geven. Patricia van der Steen, decaan bij ORS Lek en Linge in Culemborg, zegt in het AD: “We willen leerlingen laten zien dat we de extra’s die ze doen echt zien. Want al hebben sommige leerlingen de grootste moeite om zesjes te scoren, ze zijn altijd ergens écht goed in.” Jaap Bakker, directeur van het Ubbo Emmius in Winschoten, noemt nog een voordeel: “Bovendien hebben ze nu een stimulans om iets extra's te doen.''

“Voor ons is het belangrijk dat leerlingen hun talenten leren kennen'', zegt Ellis van Kemenade van het Dr. Knippenbergcollege in Helmond. Op deze school leren de eersteklassers zelf een plusdocument bij te houden. “Met zo'n document staan ze vanaf het eerste jaar stil bij waar ze goed in zijn. Hoe beter ze dat weten, hoe beter ze die vaardigheden kunnen inzetten.''

Toevoeging

Er is ook kritiek op het plusdocument. Zo zegt onderzoeker Ruud Duvekot, die aan de Universiteit Utrecht promoveerde op het thema 'Leven lang leren', in het AD dat het plusdocument niets toevoegt en niet opeens toegang geeft tot het vervolgonderwijs. Volgens woordvoerder Marjolein Schooleman van de Vereniging Hogescholen, maakt het hogescholen dan ook niet uit of leerlingen tijdens de intake een plusdocument kunnen laten zien. “We konden prima uit de voeten zonder en dat kunnen we nog steeds”, aldus Schooleman in het AD. Het plusdocument is volgens haar vooral nuttig als het leerlingen helpt een betere studiekeuze te maken.

Universiteiten zijn wel enthousiast. “Het is een mooie toevoeging en kan meer informatie geven over capaciteiten en interesses van leerlingen'', aldus Rianne Kouwenaar, woordvoerder van de vereniging van universiteiten VSNU.

Lees het gehele artikel, dat naast het AD ook in diverse regionale dagbladen verscheen.