Aan de slag met open leermateriaal? Maak gebruik van de subsidieregeling
17 september 2024
De middelen worden beschikbaar gesteld vanuit de subsidieregeling ‘Impuls Open Leermateriaal’ (IOL), onderdeel van het gelijknamige Nationaal Groeifondsprogramma. Met dit programma wil het kabinet bereiken dat er meer en beter open digitaal leermateriaal beschikbaar komt en wordt gebruikt door scholen, aanvullend op het bestaande commerciele materiaal. Dit moet de onderwijskwaliteit versterken en het beroep van leraar aantrekkelijker maken; de gedachte is dat leraren met dit open digitaal leermateriaal beter kunnen inspelen op de talenten en behoeften van hun leerlingen.
Scholen kunnen de subsidie gebruiken voor een van de twee onderstaande activiteiten:
- A: Activiteiten om open leermateriaal te ontwikkelen en implementeren voor maximaal twee thema’s. Er geldt hierbij een voorkeur voor bepaalde thema’s; zie het overzicht op de website van DUS-I.
- B: Activiteiten op het gebied van innovatie en implementatietrajecten voor open leermateriaal in beleid en praktijk. Lees meer hierover op de website van DUS-I.
Subsidie aanvragen
Subsidie aanvragen kan van 18 september tot en met 2 november 2024 via DUS-I. Indien het project door meerdere scholen wordt uitgevoerd, dient het bevoegd gezag van een van deze partijen op te treden als penvoerder.
Voorwaarden en meer informatie
De subsidie is beschikbaar voor de schooljaren 2025-2026, 2026-2027 en 2027-2028. Scholen bepalen zelf of ze subsidie aanvragen voor een project van 1, 2 of 3 jaar.
Elke aanvrager is verplicht om ook een bijdrage te leveren aan de activiteiten binnen het netwerk van Impuls Open Leermateriaal, gericht op kennisdeling en professionalisering. Hiervoor is aanvullende subsidie beschikbaar.
Voor alle (aanvraag)voorwaarden en meer informatie over de regeling kan je terecht op de website van DUS-I. Meer informatie over het programma staat op de website van Impuls Open Leermateriaal.
Op 26 september en op 3 en 17 oktober zijn er online informatiebijeenkomsten over deze subsidieregeling. Deelname aan een van deze bijeenkomsten is een voorwaarde om in deze ronde subsidie aan te vragen.
Tijdens de bijeenkomst ontvang je meer informatie over de ambities en doelstellingen van het programma en hoe jouw school daaraan kan deelnemen. Daarnaast wordt ingezoomd op de technische zaken en voorwaarden van de regeling en kun je vragen stellen.
Eerdere subsidierondes
Dit is de laatste aanvraagronde voor deze subsidieregeling. Eerder gingen al diverse scholen binnen 57 pilots met de subsidie aan de slag.