Algemeen Dagblad: meivakantie vol huiswerk voor tobbende scholieren

26 april 2016

Duizenden middelbare scholieren offeren hun meivakantie op om naar de lenteschool te gaan. Op 97 plekken staan coaches klaar om leerlingen bij te spijkeren. Het uiteindelijke doel: onvoldoendes wegwerken en zittenblijven voorkomen. Dat schrijft het Algemeen Dagblad op 26 april 2016.

Het Marnix Gymnasium in Rotterdam is een van de scholen die dit jaar een lenteschool organiseert. “Zonder lentescholen zijn we leerlingen die er slecht voorstaan kwijt”, aldus rector Stytia de Leeuw. “Ze constateren halverwege het jaar dat ze er slecht voor staan en waarschijnlijk blijven zitten. Met de lenteschool krijgen ze het gevoel dat ze toch nog een kans krijgen en blijven ze gemotiveerder.”

De lentescholen worden begeleid door de VO-raad, in navolging van positieve ervaringen met zogenaamde zomerscholen. "Zo krijgen leerlingen die net op zittenblijven staan, de kans om toch over te gaan", zegt de woordvoerder van de VO-raad in de krant. Vorig jaar bleef het bij een experiment op tien middelbare scholen. Dit jaar gaan op liefst 97 plekken duizenden leerlingen tijdens hun meivakantie naar school voor bijlessen.

Middelbare scholen willen niet langer tot de zomervakantie wachten om de scholieren die er slecht voor staan, bij te spijkeren. Het voordeel van de lentescholen is dat scholieren langer gemotiveerd blijven om voor betere resultaten te knokken. Als halverwege het studiejaar blijkt dat de kans op zittenblijven groot is, zakt de motivatie naar een dieptepunt en zijn de leerlingen vaak 'verloren'.

Lees het gehele artikel 'Meivakantie vol huiswerk voor tobbende scholieren'