Burgerschap binnen en buiten de school: MDT

18 mei 2020

De maatschappelijke diensttijd (MDT), die in februari 2020 haar intrede deed, speelt in op de anderhalve meter samenleving in coronatijd. Omdat jongeren juist nu kwetsbare ouderen of andere jongeren willen en kunnen helpen, zijn op verschillende plekken in Nederland projecten gestart onder de noemer #ookditismdt. Scholen kunnen hun leerlingen hierop attenderen.

Jongeren van 14 jaar en ouder, met interesse in MDT kunnen op vele manieren bijdragen. Met minimaal 80 uur inzet en voor maximaal zes maanden.
Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS bracht 15 mei een werkbezoek aan een van de projecten: de actie Op Zuid in Rotterdam. Hierbij geven jongeren digitale huiswerkbegeleiding en persoonlijke coaching aan kwetsbare scholieren en statushouders uit de buurt. 

Test voor jongeren

Veel projecten richten zich ook op eenzame ouderen of andere groepen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. In de Zaanstreek richten 100 jongeren zich met 075 Heroes zich op balkon-workouts voor senioren en op allerlei activiteiten tijdens de Ramadan voor de jeugd. Overal in het land zijn uiteenlopende projecten voor jongeren om zich bij aan te sluiten. De website Doemeemetmdt deelt inspirerende initiatieven en bevat ook een test voor jongeren om te kijken of een MDT iets voor ze is.

Voor meer informatie over de maatschappelijke diensttijd in het algemeen, zie de toelichting vanuit de rijksoverheid.

MDT is een samenwerking vanuit de rijksoverheid, NJR, NOV, ZonMw, gemeenten en maatschappelijke organisaties.