De Telegraaf: Zittenblijvers massaal naar zomerschool

01 juli 2015

Met doorzettingsvermogen en een beetje geluk zullen ongeveer 7000 scholieren toch niet blijven zitten dit jaar, schrijft De Telegraaf. Het dagblad besteedt aandacht aan de Zomerscholen die dit jaar op 128 plekken door 267 scholen worden georganiseerd. “Zij leveren twee weken van hun zomervakantie in en krijgen dan intensief les in het vak waarop zij onvoldoende presteerden.”

Na twee succesvolle pilotjaren wordt het initiatief van de VO-raad en CNV Onderwijs om zittenblijven tegen te gaan opengesteld voor alle scholen in ons land. Het ministerie maakt daarvoor 9 miljoen euro beschikbaar. Dit jaar hebben 267 scholen zich aangemeld die geclusterd bij elkaar lesgeven, zodat niet 128 schoolgebouwen opengehouden moeten worden in de zomer. Zo komen bij zomerschool Stichtse Vecht de leerlingen van vijf scholen uit de omgeving bij elkaar in één gebouw, zo schrijft de krant.

"Uit onderzoek is gebleken dat de zomerschool een duurzaam effect heeft, want driekwart van de scholieren die alsnog zijn overgegaan, gaat het jaar erop ’gewoon’ over of is geslaagd", zegt CNV Onderwijsvoorzitter Joany Krijt in het artikel. De meeste leerlingen hebben de afgelopen twee jaar geblokt op Engels en wiskunde. Pas tijdens de rapportvergaderingen wordt definitief besloten welk kind wordt aangemeld.