Doe mee aan TALIS en spreek u uit over de werk- en leeromgeving op school

02 december 2022

Het TALIS-onderzoek (Teaching and Learning International Survey) brengt de werk- en leeromgeving op scholen in kaart. Het onderzoek biedt leraren en schoolleiders dé mogelijkheid om zich uit te spreken over onderwerpen die bovenaan de agenda staan: werkdruk, werktevredenheid, professionalisering en begeleiding van starters. De onderzoeksresultaten dragen bij aan de ontwikkeling van landelijk onderwijsbeleid en aan het verbeteren van de lerarenopleidingen.

In Nederland worden 350 scholen en circa 5.000 leraren en schoolleiders willekeurig geselecteerd om deel te nemen aan TALIS, door middel van een steekproef. Deze scholen vertegenwoordigen veel andere scholen in Nederland. TALIS wordt in vijftig landen uitgevoerd, onder leiding van de OESO. Nederland neemt voor de vierde keer deel en wordt deze ronde ondersteund door AOb, CNV Onderwijs, Lerarencollectief, FvOv, PO-Raad, VO-raad, NRO en het ministerie van OCW. De Universiteit van Amsterdam en onderzoeksbureau I&O Research voeren het onderzoek uit.

Hoe kan ik deelnemen?

Een aantal scholen heeft in de afgelopen maand een uitnodigingsbrief en flyer ontvangen. Heeft uw school al een uitnodiging ontvangen? Grijp dan nu uw kans en deel uw ervaringen! Deelname is van groot belang om een goed beeld te geven van de werk- en leeromgeving op scholen. Als dank voor uw deelname ontvangt uw school een teambudget van 200 euro. Daarnaast ontvangt elke leraar en schoolleider een cadeaubon t.w.v. van 15 euro.

Wat houdt deelname aan TALIS in?

Leraren en schoolleiders worden gevraagd om een online vragenlijst van ongeveer 45 minuten in te vullen, op een moment dat het hen goed uitkomt (in het voorjaar van 2023). TALIS voldoet aan de AVG-wetgeving en de privacy van leraren en schoolleiders is gewaarborgd. In de resultaten van het onderzoek zijn individuele scholen of personen niet te herkennen.  

Meer informatie over TALIS? Neem voor vragen contact op met het TALIS-team via info@talis2024.nl of neem een kijk op de website www.talis2024.nl.