Gezonde School, de podcast: inspiratie bij het werken aan een gezonde school

11 januari 2022

Hoe kunnen scholen bijdragen aan de fysieke en psychische gezondheid van hun leerlingen? Wat werkt en waarom? In opdracht van Gezonde School is journalist en podcastmaker Maarten Dallinga in een tiendelige serie ‘Gezonde School, de podcast’ op zoek gegaan naar het antwoord op deze vraag. Hij bezoekt hiervoor bijzondere initiatieven op scholen door heel Nederland en spreekt met experts, die achtergrondinformatie en concrete tips voor onderwijsprofessionals geven. In iedere aflevering staat een ander aspect van ‘gezonde leefstijl’ centraal. De eerste aflevering is op 11 januari verschenen en gaat over mentale gezondheid.

Eerste aflevering

In de eerste aflevering gaat onder meer Gonneke Stevens, universitair hoofddocent bij 'Interdisciplinaire sociale wetenschap' aan de Universiteit Utrecht, in op de vraag wat professionals in en rond het onderwijs kunnen doen voor het welbevinden van leerlingen en studenten. Ook wordt het Nova College Beverwijk bezocht, een mbo waar jongeren worden begeleid die tijdelijk geen opleiding volgen en extra aandacht nodig hebben.


U kunt de afleveringen ook beluisteren via diverse podcastplatforms: Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts, PlayerFM, Castbox en Stitcher. Geen aflevering missen? Abonneer u dan op deze podcastserie; klik hiervoor op de link van uw favoriete platform en kies ‘volgen’ of ‘abonneren’.

 

Wekelijks een nieuwe aflevering 

De komende periode verschijnt wekelijks een aflevering: 

  • 18 januari: #2 - gezonde voeding
  • 25 januari: #3 - schermgebruik
  • 1 februari: #4 - inclusiviteit
  • 8 februari: #5 - ingrijpende gebeurtenissen
  • 15 en 22 februari: #6 en #7 - relaties en seksualiteit
  • 1 maart: #8 - middelengebruik
  • De thema’s van de laatste twee afleveringen zijn nog niet bekend.


Hoe werk je samen?

In alle afleveringen is er veel aandacht voor de vraag hoe scholen op het gebied van gezondheid kunnen samenwerken met bijvoorbeeld ouders en GGD’en. Pedagoog Mariëtte Lusse, lector ‘Samenwerken met ouders’ aan de Hogeschool Rotterdam, laat hier in verschillende afleveringen haar licht op schijnen. Ook maakt de luisteraar kennis met de familie Huisman in Barendrecht. Met vader, moeder en de drie kinderen (op het po, vo en mbo) heeft Maarten openhartige gesprekken over de onderwerpen uit de podcast.

Gezonde School

Gezonde School, de podcast is een initiatief van Gezonde School, een landelijk programma dat scholen stimuleert om te werken aan een gezonde leefstijl.

Over de maker

Maarten Dallinga maakte meer dan tien podcastseries. Twee daarvan, Anoniem Intiem en Verstrikt, werden bekroond met de journalistieke prijs De Tegel.