In de Telegraaf: aandacht voor internetveiligheid belangrijk

12 april 2018

Jongeren chatten regelmatig met pedo’s in de klas, stelt deskundige Merel van Groningen op 12 april in de Telegraaf. Dit onderstreept weer hoe belangrijk aandacht voor digitale veiligheid en mediawijsheid is, aldus de VO-raad in een reactie. Scholen bepalen hierbij zelf hoe ze dit aanpakken.

Volgens Van Groningen – die onder meer gastlessen geeft op scholen over sexting, loverboys en internetveiligheid – maken jongeren op school regelmatig gebruik van chatsites zoals Omegle. Omdat er veel jongeren op deze site zitten, is het ook populair onder pedo’s, die hen daar lastigvallen. “Veel jongeren blokkeren hen, maar dit gebeurt niet altijd”, aldus van Groningen. “Ik ken scholen waar leerlingen in het computerlokaal op Omegle zitten. Dan dagen ze elkaar uit hoever ze zo’n pedo kunnen krijgen.”

“Je zou zeggen dat als pubers bewust met een pedo praten, ze niet in zeven sloten tegelijk lopen”, aldus Remco Pijpers, adviseur digitale vaardigheden bij Kennisnet, in de Telegraaf. “Vaak is dat ook zo. Maar zelfs als ze weten dat ze met een pedo chatten, is het moeilijk de grenzen te bewaken. Dan laten ze zich soms toch meeslepen.”

Volgens Van Groningen zijn ouders en scholen zich lang niet altijd bewust van de gevaren en zien ze niet altijd wat zich allemaal afspeelt. Veel scholen hebben wel maatregelen genomen, bijvoorbeeld door sites zoals Omegle te blokkeren en/of te investeren in voorlichting over de gevaren van internet en waar de grenzen liggen qua online gedrag.

“Het is aan scholen zelf om te bepalen hoe ze omgaan met digitale veiligheid", aldus de VO-raad in de Telegraaf. "De ene school vindt dat leerlingen beschermd moeten worden, de ander wil ze juist leren omgaan met dit soort zaken.” Belangrijk is dat scholen met dit thema aan de slag gaan of blijven. Kennisnet kan hierbij ondersteuning bieden.

Lees het Telegraaf-artikel 'Jongeren chatten regelmatig met pedo's in de klas