In diverse media: duizenden leerlingen gaan in de zomer 'gewoon' naar school

07 juli 2015

In de media is er veel aandacht voor de zomerscholen, die dit jaar op 126 plekken door 267 scholen worden georganiseerd. Zo'n 7000 leerlingen worden hier deze en de komende week extra bijgespijkerd in de vakken waarin ze een achterstand hebben, en kunnen zo voorkomen dat ze een heel jaar moeten overdoen.

De zomerscholen passen hiermee in een bredere ontwikkeling, aldus VO-raad voorzitter Paul Rosenmöller in het Radio 1 Journaal: “Het onderwijs gaat steeds meer van massaproductie naar onderwijs op maat. Alle scholen zijn daar mee bezig.”

De zomerscholen, een initiatief van de VO-raad en CNV Onderwijs tegen onnodig zittenblijven, worden dit jaar voor het eerst landelijk aangeboden, nadat een pilot de afgelopen twee jaar een succes bleek. Van de deelnemers die vorig jaar aan de pilot meededen, ging 85% alsnog over.

De zomerscholen maken volgens VO-raad voorzitter Paul Rosenmöller deel uit van een bredere ontwikkeling richting steeds meer maatwerk in het onderwijs. “Vroeger was het onderwijs massaproductie, nu is het steeds meer op maat. Uiteindelijk willen we ernaar toe dat de talenten van leerlingen nog meer centraal komen te staan, gedurende het gehele schooljaar. Met als sluitstuk een diploma op maat.”

Hans van Beekum, directeur van scholengemeenschap Scholen aan Zee in Den Helder, ziet ook liever dat er al tijdens het schooljaar ingegrepen kan worden. "Er is een enorme behoefte aan individuele begeleiding", zegt Van Beekum in het NOS Radio 1 Journaal. "Daar is nog niet altijd ruimte voor, door overvolle klassen en een druk jaarrooster."