Internetconsultatie rond conceptwetsvoorstel om sexting door leerlingen niet meer altijd strafbaar te maken

13 mei 2020

Minister Grapperhaus (VenJ) wil een wetsvoorstel indienen dat het door jongeren onderling digitaal uitwisselen van zelfgemaakt seksueel beeldmateriaal niet meer altijd strafbaar maakt. Betrokkenen kunnen tot 16 augustus via een internetconsultatie reageren op het voorontwerp van dit wetsvoorstel.

Sexting door jongeren valt nu nog onder de strafbepaling van kinderpornografie. Met het wetsvoorstel wil de minister dit veranderen, omdat volgens hem het digitaal uitwisselen van zelfgemaakte seksueel getinte beelden tegenwoordig tot normaal gedrag van jongeren in de leeftijd van het vo behoort.

Sexting zou daarmee voor deze groep niet meer strafbaar gesteld moeten worden. Voorwaarde is dan wel dat er sprake is van een ‘gelijkwaardige situatie tussen leeftijdgenoten’ en dat het betreffende beeldmateriaal ‘uitsluitend bestemd is voor privégebruik’.

In het voorontwerp van het wetsvoorstel staat ook dat sexchatting door volwassenen met kinderen expliciet strafbaar wordt gesteld. Hier zou een gevangenisstraf van maximaal twee jaar op komen te staan.