Leraar Erik Ex in gesprek met schoolleiders over onderwijskwaliteit en de keuzes die ze maken

26 januari 2023

In de nieuwe podcast Kijk op Onderwijs gaat leraar Erik Ex één op één in gesprek met schoolleiders die hun eigen pad bewandelen. Over hun kijk op onderwijskwaliteit en de keuzes die zij maken. In de eerste aflevering: Albert Wijnsma, schoolleider van Academie Tien, een ambitieuze Utrechtse school die actief strijdt tegen kansenongelijkheid. Een gesprek over je omringen met andersdenkenden, veranderen van binnenuit, en een visie die overeind blijft in de klas.

Portret Albert Wijnsma

School is volgens schoolleider Albert Wijnsma een cruciale ontmoetingsplek voor leerlingen met verschillende achtergronden. Academie Tien stimuleert die ontmoeting dan ook actief en heeft de sociale ontwikkeling van leerlingen hoog in het vaandel. Op de school met vmbo-t, havo en vwo kies je pas op je 14e voor een richting en word je gestimuleerd waar mogelijk vakken op verschillende niveaus te doen.

Je hebt extreem goede mensen nodig om het ideaal dat wij nastreven te kunnen behalen

Albert Wijnsma Schoolleider

Opleiding van docenten in eigen beheer

In het gesprek met Erik vertelt Albert uitvoerig over zijn belangrijkste speerpunt: een goede opleiding en professionalisering van docenten. Het is volgens hem een absolute voorwaarde om de grote ambities van de school waar te kunnen maken. Vanaf de start nam Academie Tien deze opleiding in eigen beheer. “Hoe wij kijken naar de ontwikkeling van onze leerlingen, precies zo kijken we ook naar onze collega’s. Daar mag eigenlijk geen licht tussen zitten.”

Over de podcastserie Kijk op Onderwijs
In de vierdelige podcastserie Kijk op Onderwijs gaat leraar en lerarenopleider Erik Ex één op één in gesprek met schoolleiders die hun eigen pad bewandelen. Over hun kijk op onderwijskwaliteit, onderwijsontwikkeling en de keuzes die zij maken. Welke lessen hebben zij te delen met collega’s? Beluister elke week vanaf donderdag een nieuwe aflevering. Klik op het plaatje om het gesprek tussen Albert en Erik te beluisteren via Spotify.