Nieuw traineeship in het onderwijs voor ambitieuze leraren in spe

09 maart 2018

Begin maart 2018 is het startschot gegeven voor 'Trainees in onderwijs'. Binnen dit traineeship worden academici opgeleid tot eerstegraads bevoegde onderwijsprofessionals die werelden binnen en buiten de school verbinden.

In een traject op maat halen de academici hun eerstegraads lesbevoegdheid, gaan ze direct aan de slag als docent op een school, én volgen ze een persoonlijk verdiepingsprogramma, gericht op leiderschap, ondernemerschap en onderzoek. De trainees krijgen zo de kans om het docentschap te combineren met het realiseren van betekenisvolle ontwikkelingen voor het onderwijs. Hiermee wordt een hele nieuwe doelgroep van ambitieuze academici aangesproken.

Loopbaan

Veel jonge academici voelen ook de drang om maatschappelijke betekenis te kunnen geven aan hun loopbaan, maar willen graag meer dan alleen voor de klas staan. Een combinatie met andere werkzaamheden als een hybride docent, of afwisselend docent zijn in een circulaire carrière zijn mogelijkheden die hen erg aanspreken. Het traineeship faciliteert de kick-start van precies zo een loopbaan waarbij vele opties open liggen binnen een breed maatschappelijk netwerk. Trainees in onderwijs biedt ondernemende en leergierige academici deze kans.

Update 20 maart: Kandidaten konden zich tot 18 maart aanmelden voor de eerste ronde van 'Trainees in onderwijs'. Volgend schooljaar is aanmelding voor de nieuwe ronde mogelijk. 

Impact op school

Ook voor scholen is deelname aan het traineeship interessant. Het biedt hen de kans om nieuwe jonge, talentvolle docenten in huis te halen, die de kwaliteit van hun onderwijs een impuls kunnen geven en kunnen bijdragen aan de school als lerende organisatie.

De rector van Het Joke Smit College, Wilma de Vries, wil daarom graag meedoen: “Trainees nemen de buitenwereld en een lerende cultuur mee. Vragen die op school liggen willen ze oppakken en onderzoeken. Als rector kunnen ze mij hierbij adviseren. Hun bijdrage en enthousiasme biedt een enorme meerwaarde voor de school.”

Scholen die geïnteresseerd zijn in het aannemen van een trainee binnen dit traineeship, kunnen contact opnemen met Milou Koreman: milou@traineesinonderwijs.nl. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen is dan deelname in dit of in het volgende schooljaar mogelijk.

Meer informatie

Het programma 'Trainees in onderwijs' is tot stand gekomen in samenwerking met de VO-raad, Inter-universitaire lerarenopleidingen (ICL), Vereniging van Universiteiten (VSNU) en het ministerie van OCW. Het bouwt daarbij voort op de succesvolle aspecten van de eerdere traineeships in het onderwijs Eerst de Klas (EDK) en het OnderwijsTraineeship (OTS).

Voor meer informatie kunt u terecht op de website traineesinonderwijs.nl. Bij vragen is de organisatie van het traineeship te bereiken via info@traineesinonderwijs.nl.