Nieuwe subsidieronde Maatschappelijke Diensttijd (MDT) van start

01 februari 2024

Scholen en hun partners kunnen vanaf 1 februari tot en met 1 mei 2024 weer subsidie aanvragen voor een nieuw of bestaand project Maatschappelijke Diensttijd (MDT). Via MDT gaan leerlingen op vrijwillige basis tijdelijk aan de slag bij een maatschappelijk organisatie, om zo iets goeds te doen voor de samenleving. Dit kan ook sterk bijdragen aan hun eigen ontwikkeling.

Leerlingen kunnen hun MDT bijvoorbeeld invullen met het organiseren van activiteiten voor eenzame ouderen, het opzetten van een sportproject voor kwetsbare jongeren of het bedenken van creatieve oplossingen voor een probleem in hun wijk. Zij doen hiermee praktijkervaring op en kunnen ontdekken wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. Ook maken ze kennis met nieuwe werelden en mensen met allerlei achtergronden, waarmee ze ook hun burgerschaps- en sociale vaardigheden in de praktijk oefenen.

MDT biedt zo ook een kans om het burgerschapsonderwijs en de loopbaanoriëntatie en (studie)begeleiding (LOB) op school te verrijken.

De uitwerking van de MDT is aan de school, maar het principe is overal gelijk: minimaal 80 uur in zes maanden. 

Subsidie aanvragen

De subsidie voor MDT-projecten kan tot en met 1 mei 2024 (15:00 uur) worden aangevraagd via de website van DUS-I. Op deze website is ook meer informatie te vinden over de voorwaarden. 

Om scholen nader te informeren over de subsidieregeling, het aanvraagproces en het aangaan van samenwerkingsverbanden in de regio, worden op 8 en 29 februari twee online bijeenkomsten georganiseerd. Lees meer en meld je aan


MDT-project opzetten

Meer weten over hoe je een MDT-project opzet, en wat de ervaringen vanuit het onderwijs zijn met deze projecten? Bekijk hiervoor de website van MDT

Eerst kennismaken met MDT?

Wil je als school liever eerst kennismaken met MDT? Tot en met 11 april aanstaande kan ook subsidie worden aangevraagd voor een kortlopend MDT-project van minimaal 30 uur in maximaal 12 weken.