NOS: een derde leerlingen niet op niveau basisschooladvies

12 februari 2020

Volgens NOS-onderzoek uit gegevens van scholenopdekaart.nl zitten een derde van de leerlingen drie jaar na hun basisschooladvies op een ander niveau dan geadviseerd. Dat bericht het NOS-journaal op 13 februari 2020. De oorzaken hiervan zijn divers en geenszins een diskwalificatie van het advies.

Het gegeven onderstreept de conclusie van het recent gepresenteerde discussiestuk 'Toekomst van ons onderwijs' dat scholen door schotten in het systeem en onder meer door ‘vroegselectie’ niet het beste uit studenten en leerlingen kunnen halen. De VO-raad pleit -samen met veel andere onderwijsorganisaties*- voor het uitstellen van het selectiemoment voor leerlingen tot ze 15 jaar oud zijn.

Over het discussiestuk 'Toekomst van ons onderwijs' willen de opstellende partijen* een brede maatschappelijke discussie voeren. In februari en maart vinden daarvoor landelijke dialoogbijeenkomsten plaats.

*AVS, VO-raad, MBO Raad, PO-Raad, LAKS, Vereniging Hogescholen, VSNU, FvOv, JOB MBO, CNV Overheid, CNV Onderwijs, Interstedelijk Studenten Overleg, Landelijke Studentenvakbond en Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang