Op BNR: ‘Naast cum laude-diploma meer nodig om leerlingen uit te dagen’

15 juni 2015

VO-raad voorzitter Paul Rosenmöller reageert op BNR Nieuwsradio op het wetsvoorstel van staatssecretaris Dekker om een cum laude-diploma in te voeren in het vo. “Een prima plan. Maar daarnaast moet meer gebeuren om leerlingen uit te dagen het beste uit zichzelf te halen."

Met het wetsvoorstel van Dekker zouden leerlingen die hun vmbo, havo of vwo afronden met gemiddeld een 8 of hoger, vanaf komend schooljaar de vermelding cum laude op hun diploma krijgen. Op 12 juni jl. ging de ministerraad akkoord met het wetsvoorstel; het voorstel moet nu nog langs de Raad van State en Tweede en Eerste Kamer. 

VO-raad voorzitter Paul Rosenmöller is positief over het voorstel: “We moeten ons onderwijs uitdagender maken, en als dit er een bijdrage aan levert, dan is dat prima. Een cum laude vermelding op het diploma is een mooie erkenning voor goede prestaties van leerlingen, en kan hen stimuleren 'net dat stapje extra te zetten'. 

Maar er moet meer gebeuren. We moeten leerlingen ook meer onderwijs op maat bieden, dat aansluit bij hun niveau, interesses en talenten. Op heel veel scholen wordt hier nu ofwel over gesproken, of worden al concrete stappen op dit vlak gezet. Ik verwacht heel veel van deze beweging. Dit leidt tot boeiend onderwijs voor leerlingen, dat hen uitdaagt extra prestaties te leveren en hun talenten volop te ontwikkelen.”