Sprekers keynotes VO-congres bekend

16 januari 2020

Jeroen Dijsselbloem, Ferenc van Damme, Stine Jensen en Frank Weijers zijn de eerste keynote-sprekers die zijn vastgelegd voor het VO-congres. Op donderdag 26 maart vindt in Nieuwegein het VO-congres plaats dat deze keer in het teken staat van de kracht van samenwerking.

Over de sprekers

Jeroen DijsselbloemJeroen Dijsselbloem onderzocht tien jaar geleden wat alle onderwijsvernieuwingen teweeg hadden gebracht. Hij werd in 2013 voorzitter van de Eurogroep en nam begin 2018 een ‘tussenjaar’ waarin hij “alleen maar leuke dingen deed”. Nadenken over de toekomst van het onderwijs bijvoorbeeld en de plaats van samenwerking daarin.

Ferenc van DammeFerenc van Damme, communicatiestrateeg en beleidsontwikkelaar ‘Participatie en Communicatie’ bij de provincie Overijssel, leidt een vurige interactieve discussie met overtuigende cijfers, inspirerende praktijkervaringen en werkbare inzichten over burgerparticipatie. Onder de noemer ‘Eigentijds bestuur’ is de provincie Overijssel al ruim 8 jaar bezig op andere manieren de ‘kracht uit de samenleving’ aan te boren en het tweerichtingsverkeer met verschillende ‘soorten’ inwoners te stimuleren. Vooral ook met de groeiende groep mensen die zich niet vertegenwoordigd voelen door instituten en overheden. Wat kan het onderwijs hiervan leren?

Stine JensenFilosofe en schrijfster Stine Jensen treedt op met het klassiek geschoolde a-cappella ensemble ‘Wishful Singing’. Zij maken speciaal voor het VO-congres een programma met muzikale en filosofische bespiegelingen over ‘samenwerking’.

Frank WeijersFrank Weijers werd jaren geleden gegrepen door de zienswijze en methode van Deep Democracy. Een in post-apartheid Zuid-Afrika ontwikkelde manier van besluitvorming, waarbij de wijsheid van de minderheid wordt meegenomen in het meerderheidsbesluit. Hij brengt deze kennis naar de wereld van organiseren en samenwerken.

Het congresthema wordt uitgewerkt in vier sub-thema’s: samenwerking in de school, tussen scholen, in de regio én in de keten. Er is zo voor iedere schoolbestuurder en schoolleider wat te vinden op het VO-congres. Boven al deze thema’s zweeft een uitdaging die tegelijkertijd een enorme kans is. Juist door gezamenlijk uitdagingen aan te gaan worden deze lichter. En kunt u veel meer bereiken dan als individueel bestuur of school.

Wees erbij en schrijf u in.