Storing Justis voorbij, VOG aanvragen weer mogelijk

02 november 2021

De storing van screeningsautoriteit Justis is sinds 1 november voorbij, zo meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het is daardoor weer mogelijk een Verklaring omtrent gedrag (VOG) aan te vragen.

Een groot aantal aanvragen die door de storing de afgelopen twee weken niet kon worden verwerkt, zal nu waarschijnlijk massaal worden ingediend. Justis zet extra capaciteit hiervoor in om deze zo snel mogelijk te verwerken. De doorlooptijd van een aanvraag zal waarschijnlijk langer zijn dan gebruikelijk. Waar nodig worden VOG-aanvragen op basis van een wettelijke plicht met voorrang behandeld.

Tot de achterstand is weggewerkt blijft het de verantwoordelijkheid van bestuurders om erop toe te zien dat werknemers zo snel mogelijk een VOG aanvragen en overleggen. De inspectie houdt in het toezicht wel rekening met de omstandigheden.

Justis is de autoriteit van het ministerie van Justitie en Veiligheid die de betrouwbaarheid van personen beoordeelt, onder andere door het afgeven van de Verklaring omtrent het gedrag (VOG).