Studenten helpen scholieren online met studiekeuze

15 april 2020

De afgelopen weken hebben studenten een aantal initiatieven opgezet om scholieren online te helpen bij het kiezen van een passende studie. Op diverse platforms kunnen vo-leerlingen vragen stellen aan studenten en docenten (mbo, hbo en wo), om zo een beter beeld te krijgen van een opleiding.

Doordat het voor leerlingen momenteel niet mogelijk is om open dagen te bezoeken of mee te lopen bij een studie, is het voor hen lastiger om erachter te komen wat een bepaalde studie inhoudt en of dit iets voor hen is. Om leerlingen toch zo goed mogelijk te informeren en advies te geven, hebben studenten meerdere online platforms opgezet. Vo-leerlingen kunnen hier vragen stellen aan docenten van een opleiding en studenten die deze opleiding volgen. Doel is om zo de studiekeuze makkelijker te maken.

Overzicht initiatieven:

Online open dagen en studiekeuzetrajecten

Veel mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten organiseren daarnaast open dagen en studiekeuzetrajecten op afstand, waarbij leerlingen bijvoorbeeld kunnen chatten met docenten en/of een digitale les of rondleiding kunnen krijgen.


Lees het artikel 'Digitale open dagen moeten studenten voorbereiden op studiekeuze' van de NOS

Gratis online onderwijsaanbod voor scholieren vanuit VSNU

Op initiatief van een aantal vo-scholen heeft de VSNU tijdelijk onderwijsmateriaal rond diverse wetenschappelijke onderwerpen kosteloos online beschikbaar gemaakt voor (eindexamen)leerlingen. Dit kan (vwo-)leerlingen ook helpen bij hun studie-oriëntatie.