Subsidieregeling watertappunten uitgebreid naar vo

29 juni 2020

Naast basisscholen kunnen komend schooljaar ook vo- en mbo-scholen subsidie aanvragen om een of twee watertappunten in hun schoolgebouw of op hun schoolplein te laten installeren. Dit maakte staatssecretaris Blokhuis (VWS) op 26 juni jl. bekend bij de opening van een nieuw watertappunt op basisschool An Nasr in Alkmaar. Door kraanwater zo gemakkelijk beschikbaar te stellen in de school, wil het ministerie water het voorkeursdrankje van de komende generaties maken, en zo de gezonde leefstijl van jongeren stimuleren.

De uitgebreide subsidieregeling wordt op 23 september - Nationale Kraanwaterdag - opengesteld. Voor de volledige regeling is 2 miljoen euro beschikbaar, die voortkomt uit het Nationaal Preventieakkoord. De verwachting is dat dit in totaal tot zo'n 1000 watertappunten leidt.

Scholen krijgen driekwart van de kosten vergoed voor de aanschaf, aanleg en onderhoud van een of twee watertappunten. Het overige deel moeten zij zelf betalen; eventueel kan de gemeente of bijvoorbeeld de buurtvereniging ook een deel van de kosten dekken.

De subsidieregeling watertappunten wordt uitgevoerd door Gezonde School en JOGG.

Bekijk ook de watertaptoolkit met tips en informatie die kunnen helpen bij het kiezen van een watertappunt.
 

Kraanwater en Gezonde School
Scholen die het themacertificaat Voeding van Gezonde School willen behalen, moeten een hygiënische watervoorziening hebben waar leerlingen en personeel water kunnen tappen. Een watertappunt is dus een goede opstap om te werken aan het Gezonde School-thema Voeding.