Vanaf medio april zelftesten voor het onderwijs

25 maart 2021

Het ministerie van OCW maakte deze week bekend dat vanaf medio april zelftesten beschikbaar komen voor het onderwijs. Voorwaarde is wel dat fabrikanten voldoende zelftesten beschikbaar stellen voor het onderwijs. Met zelftesten worden besmettingen sneller opgespoord en uitbraken zoveel mogelijk voorkomen. De bestaande maatregelen blijven onverminderd van kracht, zoals afstand houden, handen wassen en thuisblijven bij klachten.

Risicogericht testen

De zelftesten worden allereerst ingezet op scholen voor het risicogericht testen van leerlingen en onderwijspersoneel, als zij in dezelfde ruimte als een besmette persoon zijn geweest. Als zij positief zelftesten, gaan ze thuis in quarantaine en naar de GGD-teststraat. De zelftest wordt dus ingezet voor de zogenoemde ‘overige contacten’. Leerlingen of docenten die binnen 1,5 meter met een besmet persoon zijn geweest (‘nauwe contacten’), moeten zoals nu ook het geval is meteen naar huis en een afspraak maken bij de GGD voor een test. Voor de begeleiding van leerlingen wordt op elke middelbare school een aantal mensen getraind.

Onderwijspersoneel

Ook wordt de zelftest preventief ingezet voor onderwijspersoneel. Zij kunnen de test thuis twee keer per week bij zichzelf uitvoeren, als ze geen klachten hebben. 

Vrijwillig

De testen zijn eenvoudig af te nemen, doordat ze minder diep de neus in gaan dan de reguliere coronatesten in de GGD-teststraat. Het afnemen van een zelftest is altijd vrijwillig. De komende weken worden door OCW benut om alle processen, inclusief privacyvraagstukken, goed in te richten.