Veel uitblinkend vaktalent tijdens finales vmbo-vakwedstrijden ‘Skills Talents’

18 maart 2018

Op donderdag 15 maart vonden in de IJsselhallen in Zwolle weer de finales plaats van Skills Talents, waarbij teams van laatstejaars vmbo’ers in 10 verschillende vakrichtingen de strijd met elkaar aangingen om de titel ‘beste Nederlandse jonge vakteam’. Deze finales – en de daaraan voorafgaande voorrondes – boden leerlingen de kans om hun vaktalent te laten zien.

In totaal namen ruim 10.000 leerlingen dit schooljaar deel aan Skills Talents. In teams moesten ze eerst binnen de eigen school voor hun betreffende vakrichting een opdracht uitvoeren; de winnaars hiervan gingen vervolgens op provinciaal niveau per vakrichting de strijd aan met teams van andere scholen. Uiteindelijk wisten 345 leerlingen de landelijke finales in Zwolle te bereiken.

Tijdens de finales gingen alle deelnemers in teamverband aan de slag met een opdracht rondom het overkoepelende thema 'het duurzame huis'. Elk vakteam had hierbij zijn eigen taak. De bloemisten maakten met duurzame materialen bloemstukken, de horeca-crew zorgde voor de catering en de timmerlieden maakten houten decoratiebomen. De eindproducten zijn vervolgens geschonken aan het verzorgingscentrum de Kievitsbloem in Zwolle. "Mooi om hier veelbelovend talent uit het hele land te zien. Hier waren jongens en meiden in actie die een indrukwekkend niveau lieten zien. Zij gaan een mooie toekomst tegemoet", aldus Jos de Goey, directeur WorldSkills Netherlands, in het persbericht van de organisatie.

Aan het eind van de dag koos een jury - bestaande uit experts uit het onderwijs en bedrijfsleven - de winnende teams per vakrichting. Zij mogen zich dit jaar ‘het beste Nederlandse jonge vakteam’ in hun vakrichting noemen. Daarnaast waren er ook prijzen voor de beste provincieteams.

Winnende vakteams:
Bouwen, Wonen & Interieur: Calvijn College – Kerkpolder
Dienstverlening & Producten: CSW Toorop – Middelburg
Economie & ondernemen: ORS Lek en Linge – Geldermalsen
Groen – Bloemwerk: Edudelta College – Middelharnis
Groen – Tuinontwerp & aanleg: Van Lodenstein College – Hoevelaken
Horeca, Bakkerij & Recreatie: Edudelta College – Middelharnis
Media, Vormgeving & ICT: Grafisch Lyceum – Rotterdam
Mobiliteit & Transport: CSG Reggesteyn – Rijssen
Produceren, Installeren & Energie: Gomarus College – Groningen
Zorg & Welzijn: Fioretti College – Hillegom

Top drie beste provincieteams:
1e: Zuid-Holland Hawks
2e: Zeeland Sharks
3e: Drenthe Dragons

 

Aandacht voor vaktalent

Skills Talents wordt georganiseerd door WorldSkills Netherlands, met ondersteuning van de ministeries van OCW en EZ, Fonds 21, provincie Overijssel en partners uit het onderwijs en bedrijfsleven. Met de wedstrijden willen de partijen passie voor vakmanschap stimuleren, het beroepsonderwijs promoten én de deelnemende jongeren de kans geven om hun talenten verder te ontwikkelen en te laten zien en om hier verdiende aandacht en waardering voor te krijgen.

Deze dertiende editie werd samen georganiseerd met de nationale kampioenschappen voor mbo tijdens het driedaagse event Skills The Finals.

Tijdens Skills The Finals konden (bezoekende) leerlingen ook deelnemen aan een uitgebreid gratis LOB-programma, waarbij ze kennis konden maken met allerlei beroepen.

Zie ook het nieuwsbericht van Skills Talents over de finales en hun fotobank.

Op 16 maart vond verder het landelijke VMBO Debattoernooi 2018 plaats. Dit toernooi werd gewonnen door het PENTA College uit Spijkernisse. Zie ook de website van de Nationale Onderwijsgids