Praktijk & ondersteuning
Maatwerk
Om nieuwkomersleerlingen na de ISK te helpen om – ondanks een taalachterstand – hun talenten volop te ontwikkelen, is het bieden van maatwerk belangrijk. Scholen kunnen leerlingen bijvoorbeeld extra taalles bieden of hen de mogelijkheid geven om een aangepast rooster te volgen. Om scholen te ondersteunen op dit vlak ontwikkelde de VO-raad de brochure ‘Meer kansen met maatwerk voor nieuwkomersleerlingen’. Hierin staan tips om onderwijs op maat te bieden, een handige tabel met wet- en regelgeving en praktijkvoorbeelden.
In dit kader is het ook nodig dat docenten over voldoende expertise beschikken in het lesgeven van Nederlands als tweede taal. LOWAN biedt ondersteuning op dit vlak en ontwikkelde onder meer een handreiking NT2 voor docenten in het vo en mbo (2018), en een handreiking NT2 voor het praktijkonderwijs (jan. 2021). Daarnaast wil de VO-raad wijzen op het competentieprofiel NT2, ontwikkeld door de beroepsvereniging NT2 om het competente NT2 docentschap te bevorderen.
Doorstroom
Voor scholen is het ook belangrijk om te investeren in de overgang van de ISK naar het reguliere vo en het mbo, zodat leerlingen in de bij hen passende onderwijssoort terechtkomen en de overstap voor hen ook soepel verloopt.
Op de website van LOWAN vinden scholen ondersteuning rondom de overgang van de ISK naar het vo en de overgang van de ISK naar het mbo, met onder meer praktijkvoorbeelden. Specifiek wil de VO-raad wijzen op de brochure voor ISK-instellingen en mbo-instellingen die zij gezamenlijk kunnen gebruiken als leerlingen doorstromen.
Praktijkvoorbeelden maatwerk en doorstroom
De VO-raad heeft een aantal praktijkvoorbeelden ontwikkeld over hoe ISK’s en vo-scholen hun onderwijs aan nieuwkomersleerlingen inrichten en werken aan goede doorstroom.
- Praktijkvoorbeeld Johan de Witt Scholengroep: 'Nieuwkomers maken snelle inhaalslag dankzij doelgericht taalbeleid'
- Cambium College: Nieuwkomers leren de taal sneller in contact met anderen
- De Nieuwe Internationale School Esprit: soepele doorstroom ISK-leerlingen dankzij ‘eigenwijs’ aanbod
- Stedelijk College Eindhoven: Taalbad, peer coaching en niveaugroepen voor ISK-leerlingen
- RSG Wolfsbos: Gefaseerd instromen vanuit de ISK in het reguliere onderwijs
- Internationale Taalgroep Zuidoost Drenthe: Samen verantwoordelijk voor nieuwkomersleerlingen
In 2017 en 2018 organiseerde de VO-raad daarnaast twee werkconferenties, waarbij kennis en ervaringen rond het onderwijs aan nieuwkomers werden uitgewisseld. In het verslag van de werkconferentie 2017 en verslag van de werkconferentie 2018 vinden scholen verdere inspiratie en goede voorbeelden.
Scholen die inspiratie willen opdoen bij andere scholen en/of willen samenwerken, vinden op de website van LOWAN tenslotte een overzicht van alle scholen met onderwijs aan nieuwkomers.
-
link
Website LOWAN: Leren op afstand inrichten voor ISK-leerlingen
Met nieuws, online-lessen, tips en voorbeelden -
Nieuws
Handreiking gepubliceerd rond soepele doorstroom van ISK naar regulier onderwijs in coronatijd
17 juni 2020 -
link
Website LOWAN
Lees meer over de ondersteuning vanuit LOWAN -
Download (PDF)
Brochure 'Meer kansen met maatwerk voor nieuwkomersleerlingen'
-
interne link
Bekijk alle items over onderwijs aan nieuwkomers