Financieel management: informatie en instrumenten
Onderstaande documenten, artikelen en instrumenten geven inzicht in de middelen die scholen (kunnen) ontvangen of de financiële positie van de school, en kunnen schoolbestuurders zo helpen bij de financiële bedrijfsvoering.
- Overzicht bekostigingsregelingen: lumpsum en prestatiebox
- Overzicht relevante financiële mutaties: afwijkingen van de reguliere bekostiging (bijvoorbeeld bezuinigingen en intensiveringen)
- Regels rond privaat geld (sponsoring en ouderbijdrage)
- Rapportage 'Financiën' in Vensters. Deze rapportage met financiële kengetallen geeft inzicht in de financiële positie van het bestuur met diverse landelijke benchmarks (omvang, regio etc.). Daarnaast is de rapportage 'Prognose aantal leerlingen' interessant; deze bevat het prognosemodel van CAOP met leerlingaantallen op school- en bestuursniveau, leerlingenprognoses voor de komende vijftien jaar en de normatieve ruimte.
- Scenariomodel Voion. Dit instrument geeft inzicht in de leerlingprognoses en de eventuele effecten hiervan op onder meer het te besteden schoolbudget.
Professionalisering
Schoolbestuurders die aan de slag willen met het optimaliseren van hun financiële bedrijfsvoering en hun financiële deskundigheid verder willen vergroten, kunnen hierbij gebruikmaken van:
- de leidraad ‘Toekomstgericht financieel sturen’. Deze leidraad helpt bij het vormgeven van toekomstgerichte financiële sturing binnen de organisatie.
- de brochure 'Het kán, een betere bedrijfsvoering' van het afgeronde project ‘Verbetering bedrijfsvoering schoolbesturen vo’. Dit project ondersteunde schoolbesturen die in financieel zwaar weer terechtkwamen of dreigden te komen, bij de structurele verbetering van hun bedrijfsvoering en financiële positie. De ervaringen in dit project zijn opgenomen in de brochure.
- het katern en opleidingsaanbod van de VO-academie rond financieel leiderschap.
- het ondersteuningsaanbod van de VO-raad rondom risicomanagement.
Netwerken bedrijfsvoering
In februari 2018 zijn twee netwerken bedrijfsvoering van start gegaan, waarbinnen meer dan 25 (financiële) professionals uit het onderwijs informatie delen, advies uitwisselen en discussiëren over actuele thema’s. Mensen die zich met bedrijfsvoering bezighouden, kunnen nog steeds hun belangstelling kenbaar maken voor deelname aan een dergelijk netwerk. De VO-raad kijkt dan of aansluiting bij een bestaand netwerk mogelijk is of wellicht een nieuw netwerk gestart kan worden.
Aanbesteden
Goed inkopen en aanbesteden is ook een belangrijk onderdeel van financieel management. In het artikel 'Wat elke schoolbestuurder moet weten over aanbesteden' heeft de VO-raad de belangrijkste informatie hierover gebundeld.