Page 1 Copy 2 Created with Sketch.
CAO VO & Arbeidszaken
Schoolbesturen in het voortgezet onderwijs die uitvoering (willen) geven aan de banenafspraak, kunnen hierbij gebruikmaken van diverse vormen van ondersteuning.

Project Baanbrekers

De VO-raad en PO-Raad spannen zich samen in om schoolbesturen extra te ondersteunen door middel van het project Baanbrekers. Project Baanbrekers helpt bij het realiseren van een banenafspraak. Meer informatie over het project Baanbrekers en over de aanmelding voor het project kunt u hier vinden

Ervaringen en praktijkvoorbeelden

Veel nuttige informatie en inspiratie valt daarnaast te halen uit de ervaringen van andere scholen en organisaties. In het onderzoek 'Bekend maakt bemind' en bijbehorende 'goede-voorbeeldenboek' vinden schoolbesturen veertien goede praktijkvoorbeelden rond de banenafspraak: wat zijn de mogelijkheden en wat levert het op? Aan het woord komen de geplaatste medewerkers, hun directe begeleider of leidinggevende en de directeur en/of HR-functionaris.

Bekijk ook de video van de praktijkschool van de Almeerse Scholengroep waar oud-leerling Odilly in het kader van de banenafspraak nu in loondienst is. 

Zie daarnaast: 

 • het praktijkvoorbeeld van de Gooise Scholen Federatie. Zij kozen ervoor om via detachering 30 schoonmakers in dienst te nemen via het sociaal werkbedrijf. Dat leverde een verrassend resultaat op.
 • Het praktijkvoorbeeld van de VO-raad. Hier werd drie jaar geleden een medewerker facilitaire zaken ingehuurd via het UW. “Natuurlijk vergt het (tijds)investeringen, maar dat is het meer dan waard." 
 • Het artikel 'Het mes snijdt aan twee kanten' uit het VO-magazine van juni 2016. De Scholengroep Spinoza (regio Haaglanden), die twee Wajongers in dienst heeft genomen als hulp-conciërge, vertelt hierin over haar ervaringen.
   

Ook het Arentheem College werkt met medewerkers met een arbeidsbeperking. Waarom? Luister naar het verhaal van Stephan Spieker en Eelco van der Kruk, directeur van de vestiging Thomas a Kempis College.

Heeft u ook een mooi voorbeeld dat u met uw collega’s wilt delen, neem dan contact op via banenafspraak@vo-raad.nl.

Overige ondersteuning

 • Algemene informatie over de banenafspraak
 • Geschikt werk vinden voor de mensen uit de doelgroep banenafspraak. Via de methodiek functiecreatie kunnen schoolbesturen laten onderzoeken welke functies, werkzaamheden of taken in de organisatie geschikt kunnen zijn voor mensen met een arbeidsbeperking.
 • Overzicht van instrumenten die een werkgever kan inzetten bij banenafspraak
  • Financieel cv is een document dat de financiële voordelen toont van een banenafspraak voor de werkgever.
 • Spoorboekje banenafspraak (Cedris en SBCM)
 • Toolbox Inclusief geeft met veel links naar relevante informatie, antwoord op vragen van werkgevers die streven naar inclusief werkgeverschap, waaronder informatie over de juiste match tussen werk en kandidaat.