Praktijk & ondersteuning

Scholen die aan de slag willen met het thema bewegen en sport, kunnen voor ondersteuning terecht op de website van Gezonde School.

U vindt op Gezondeschool.nl onder meer tips en inspiratie over wat u kunt doen en hoe u dit kunt organiseren, en links naar relevante websites (o.a. van andere partijen die ondersteuning bieden). Ook vindt u hier de contactgegevens van de Gezonde School-adviseurs die uw school kunnen adviseren op dit vlak. Op deze website leest u verder ook hoe u aan de slag kunt gaan met een Gezond Schoolplein

Verkiezing ‘Sportiefste vo-school’

Om de twee jaar organiseert de KVLO in samenwerking met het NOC*NSF de verkiezing van de sportiefste vo-school van Nederland. Winnaars in 2021 zijn het Calandlyceum Amsterdam en VSO De Twijn in Zwolle

Olympic Moves

Een van de manieren om sportdeelname op scholen te bevorderen is deelname aan Olympic Moves, de grootste schoolsportcompetitie van Nederland voor het vo. In 2003 werd dit initiatief gestart door de KVLO, NOC*NSF, Coca-Cola en Zilveren Kruis. Jaarlijks doen circa 100.000 leerlingen van zo’n 350 middelbare scholen mee. 99% van de docenten LO geeft aan dat Olympic Moves van toegevoegde waarde is voor de schoolsport in Nederland. 52% van hen geeft daarnaast aan dat Olympic Moves een positief effect heeft op het gedrag van leerlingen (bron: Olympic Moves).

Vignet

Scholen die structureel werken aan een gezonde en actieve leefstijl van hun leerlingen, kunnen het themacertificaat ‘Bewegen en sport’ (onderdeel vignet Gezonde School) aanvragen via Gezonde School. Na het behalen van minimaal één themacertificaat mag uw school zich 3 jaar lang Gezonde School noemen. Het vignet is bedoeld als erkenning voor scholen die de gezondheid van hun leerlingen hoog in het vaandel hebben staan.