- een visie te ontwikkelen en uit te werken rond burgerschapsonderwijs;
- de opbrengsten te evalueren;
- verantwoording daarover af te leggen in schoolplan en schoolgids.
Scholen hebben tot nu toe een hoge mate van vrijheid om zelf invulling te geven aan deze burgerschapsopdracht. De wettelijke opdracht is open geformuleerd. Dit geeft scholen veel ruimte, maar biedt ook weinig richtinggevende kaders. Uit onderzoek blijkt dan ook dat veel scholen nog geen heldere visie en planmatige, opbrengstgerichte aanpak hebben wat betreft burgerschapsonderwijs. Ook is er geen duidelijke leerlijn in het curriculum. De Inspectie van het Onderwijs concludeerde dat dit voortkomt uit een combinatie van een complexe en onduidelijke opdracht, weinig steun bij de uitvoering ervan, en een gebrek aan kennis over wat werkt en voor wie.
Wetsvoorstel
Vanaf 2018 is daarom gewerkt aan een wetsvoorstel ‘Verduidelijking burgerschap in het funderend onderwijs’, dat scholen meer richting geeft en de burgerschapsopdracht minder vrijblijvend maakt. Met het wetsvoorstel krijgt de inspectie de mogelijkheid om met scholen in gesprek te gaan over hun burgerschapsonderwijs. Het wetsvoorstel wordt binnenkort besproken in de Tweede Kamer. De verwachting is dat de wet in augustus 2020 van kracht wordt.
Kern wetsvoorstel 'Verduidelijking burgerschap' 1. Het onderwijs bevordert actief burgerschap en sociale cohesie op doelgerichte en samenhangende wijze, waarbij het onderwijs zich in ieder geval herkenbaar richt op: 2. Het bevoegd gezag draagt zorg voor een cultuur waarin alle bij het aanbieden van onderwijs betrokken personen in hun uitingen handelen in overeenstemming met de waarden, bedoeld in onderdeel a, en creëert een omgeving waarin leerlingen worden gestimuleerd actief te oefenen met omgang met deze waarden. |
Leerlijn
Naast de nieuwe wet is in het kader van Curriculum.nu een ontwikkelgroep aan het werk om een invulling te geven van de leerlijn ‘Burgerschap voor po en vo’.
Het project 'Versterking burgerschap' heeft in beeld gebracht wat allemaal onder burgerschap kan vallen.
-
Download (PDF)
Achtergrond: wat is burgerschapsonderwijs?
-
Nieuws
Definitief wetsvoorstel ‘Verduidelijking burgerschapsopdracht’ naar Tweede Kamer
Lees meer -
Nieuws
Meetinstrumenten voor burgerschap verdienen meer aandacht
20 november 2019 -
Nieuws
Grote verschillen naar onderwijsniveau in steun voor democratie
30 oktober 2019 -
Nieuws
Inspectie start thematisch onderzoek naar burgerschapsonderwijs
17 oktober 2019 -
Artikel
Wat is de Staat van het Onderwijs rond burgerschap?
17 april 2019