Wat speelt er?
Bekijk de salaristabellen CAO VO 2020
Onderwijzend en ondersteunend personeel ontvangen met terugwerkende kracht een structurele loonsverhoging van 2,75% op 1 maart 2020. Daarnaast wordt de eindejaarsuitkering met 0,6% verhoogd naar 8% en volgt in juni een eenmalige uitkering van 750 euro.
Daarnaast zijn afspraken gemaakt over de uitvoering van het Convenant personeelstekorten en werkdrukverlichting, inductieprogramma’s en inkorting van salarisschalen voor schoolleiders, tijdelijke contracten en ketenbepaling, en professionalisering. Ook hebben cao-partijen afgesproken in de looptijd van deze cao aan de slag te gaan met het vernieuwen van de arbeidsvoorwaarden, taakbeleid en duurzame inzetbaarheid.
Het onderhandelaarsakkoord wordt binnenkort ter stemming voorgelegd aan de leden van de VO-raad. Ook de onderwijsbonden raadplegen de achterban.
De CAO VO is in 2020 niet opgezegd en zodoende van rechtswege verlengd tot en met 31 december 2021. Hierin opgenomen arbeidsvoorwaarden zijn in ieder geval tot die datum van toepassing. De VO-raad streeft ernaar in 2021 wel tot een nieuwe CAO VO te komen. We houden u op de hoogte over de ontwikkeingen.
Lees de Q&A over het onderhandelaarsakkoord CAO VO
De cao-onderhandelingen zijn een langdurig proces met veel wisselende stemmingen. Na (bijna) elke onderhandeling met de bonden vroegen we de voorzitter van de onderhandelingsdelegatie Olaf Peek hoe het was gegaan en wat zijn indrukken waren:
CAO VO 2018-2019
In het voorjaar van 2018 is de vorige CAO VO 2018-2019 overeengekomen. Belangrijkste afspraak hierin was dat de werkdruk vermindert en dat leraren meer tijd kunnen besteden aan het verbeteren van de kwaliteit en ontwikkeling van het onderwijs. Als op een school de maximale lestaak 750 klokuren per jaar of hoger is, wordt deze per 1 augustus 2019 – door gebruikmaking van de mogelijkheden die de Wet op de onderwijstijd daartoe biedt – met 30 klokuren verminderd. Deze klokuren worden verhoogd met de opslagfactor, waardoor in totaal 50 klokuren worden vrijgespeeld voor ontwikkeltijd. In de praktijk kan dit ertoe leiden dat leraren 1 uur minder les per week zullen geven. Leraren(teams) en schoolleiding maken met elkaar een plan over hoe de lestaak anders te organiseren, zonder dat de onderwijstijd voor leerlingen daalt.
De VO-raad en bonden benadrukken dat de gemaakte afspraak een eerste stap is. Voor een echte oplossing is extra geld van de overheid nodig. De VO-raad blijft zich samen met de bonden inzetten om het kabinet ervan te overtuigen dat een extra investering noodzakelijk is.