Praktijk en ondersteuning
Zo heeft de Beweging tegen Kindermishandeling – waar ook de VO-raad deel van uitmaakt – op haar website de belangrijkste informatie rond dit thema gebundeld. Deze informatie kan onderwijsprofessionals helpen bij het signaleren van kindermishandeling en/of huiselijk geweld, en biedt handvatten voor wat zij bij vermoedens hiervan kunnen of moeten doen en bij wie ze dan terecht kunnen. Op deze website vindt u ook de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling en het afwegingskader, die alle onderwijsprofessionals verplicht moeten gebruiken.
Zie daarnaast ook de Toolkit Meldcode huishoudelijk geweld en Kindermishandeling, die kan helpen bij het werken met de meldcode. En lees ter inspiratie de Onderwijsspecial: Veilig, kraak de meldcode, met meer informatie en tips en inspirerende verhalen over het signaleren en aanpakken van kindermishandeling en het werken met de meldcode.
Gerelateerde websites
Hieronder vindt u een overzicht van overige websites die relevante informatie bieden rond het signaleren en aanpakken van kindermishandeling en huiselijk geweld.
- Veilig Thuis
- Augeo Foundation
- Handle with Care – doel van deze pilot is om binnen 24 uur na een ingrijpend geweldsincident thuis, steun te organiseren voor een kind op school.
- De Landelijke Vakgroep Aandachtsfunctionarissen
- Rijksdossier huiselijk geweld
Hoe praat u over kindermishandeling binnen uw school, organisatie of gemeente? Ga het gesprek aan met stappen uit een online handreiking. Vraag de gesprekshandreiking kindermishandeling aan.
-
Download (PDF)
Ondersteuning scholen bij signaleren en aanpakken kindermishandeling: opbrengsten Beweging tegen Kindermishandeling 2019-2020
-
Nieuws
Deel je ervaring met de meldcode ‘Kindermishandeling en huiselijk geweld’
16 mei 2022 -
Download (PDF)
Hoe in coronatijd extra alert te zijn op gespannen/onveilige thuissituatie en te handelen bij vermoedens hiervan?
Overzichtsdocument Rijksoverheid met tips