Praktijk & ondersteuning
De VO-raad verwijst schoolleiders en bestuurders die via internationale onderzoeken, buitenlandervaring en/of internationale contacten hun kennis en vaardigheden willen vergroten en verdiepen, naar:
- De handreiking 'Met andere ogen kijken…. en dan nieuwe dingen doen?' van de VO-academie en het Europees Platform. Deze handreiking legt uit hoe schoolleiders via internationale contacten en kennis hun competenties en vaardigheden kunnen versterken.
- Het subsidieprogramma Erasmus+. Schoolbesturen en onderwijsorganisaties kunnen bij Erasmus+ subsidie aanvragen om docenten en schoolleiders de gelegenheid te bieden een opleiding te volgen of les te geven in het buitenland.
- De subsidieregeling ‘Internationalisering funderend onderwijs (IFO)’ (voorheen: IPV-regeling).
- Het Pestalozzi-programma, een trainingsprogramma van de Raad van Europa voor onderwijsspecialisten. Binnen dit programma kunnen zij onder meer informatie, ideeën en ervaringen met collega’s uit andere landen delen.
- Eindrapport internationaal onderzoek ‘Effectief schoolleiderschap en de rol van werkgevers- en werknemersorganisaties hierbij’
- De nieuwsbrieven van de International Confederation of Principals (ICP) en de online magazines van de European School Heads Association (ESHA). Deze organisaties willen de internationale uitwisseling van ervaringen, visies en meningen tussen schoolleiders stimuleren.
Websites en onderzoeken
Daarnaast is een er aantal relevante websites, waar u informatie over onderwijs in andere landen en vergelijkingen kunt vinden, alsook internationaal vergelijkende onderzoeken.
- Op de website van de OECD vindt u een themadossier over onderwijs, met relevant onderzoek en publicaties. U vindt hier bijvoorbeeld de PISA-onderzoeken. Ook biedt de OECD rapporten over landen aan met o.a. data over onderwijs (zie de tab 'Countries').
- Op de website van Nuffic vindt u uitgebreide beschrijvingen van onderwijssystemen in diverse landen.
- Op de website van Eurydice vindt u themarapporten waarbij landen met elkaar worden vergeleken aangaande bijvoorbeeld de structuur van het onderwijs, salarissen, lestijd per land etc.
Als relevante nieuwe internationale onderzoeken verschijnen zal de VO-raad u hier op deze pagina over informeren. Recentelijk bracht OESO haar onderwijsrapport 'Education at a Glance 2018' uit, met als centrale thema kansengelijkheid. In december 2019 werden daarnaast de resultaten van Pisa-2018 gepubliceerd.
Senior beleidsadviseur eigentijds onderwijs, onderwijstijd, overgang naar ho, internationalisering