Hiertoe heeft de VO-raad het project ‘Regionale samenwerking’ opgezet. Dit project zal onder meer informatie delen over (de gevolgen van) leerlingendaling en mogelijke oplossingen. Ook worden praktijkvoorbeelden ontsloten, die laten zien wat er al gebeurt om de gevolgen van leerlingendaling tegen te gaan: van samenwerkingen aangaan met het bedrijfsleven of het po tot het aanbieden van afstandsonderwijs.
Er zal ook nadrukkelijk ondersteuning op maat per regio worden geboden, waarbij wordt gekeken naar de regiospecifieke knelpunten en kansen.
Hieronder vindt u een overzicht van al beschikbare ondersteuning.
Handreikingen en instrumenten
- De leerlingprognoses van DUO en het scenariomodel-VO van Voion tonen de voorspelde leerlingendaling voor specifieke regio’s en vo-instellingen. Schoolbesturen hebben zo beter inzicht in hoe groot de leerlingendaling is waar ze op moeten anticiperen.
- Het 'dashboard regionale dekking onderwijsaanbod vo' van DUO toont de gemiddelde en maximale afstand in kilometers tot de dichtsbijzijnde school, het percentage 'kleine profielen' en het voorspelde percentage leerlingendaling.
- De website Rijksoverheid.nl biedt informatie over de wet- en regelgeving rond leerlingendaling in het vo en wat wettelijk al mogelijk is om de gevolgen ervan tegen te gaan.
- In de longread over leerlingendaling in het vo vinden schoolbesturen uitgebreide informatie over leerlingendaling (oorzaken en gevolgen) en mogelijke maatregelen en aanpakken, onder meer aan de hand van praktijkvoorbeelden.
- De handreiking 'Samen sterker bij leerlingendaling' geeft een overzicht van verschillende, vaak gebruikte (organisatorische) vormen van samenwerking tussen scholen en praktijkvoorbeelden.
- De handreiking 'Samenwerkingsschool' kan gebruikt worden bij de vorming van een samenwerkingsschool. De handreiking biedt handvatten voor het aanpassen van de statuten en de inrichting van de wettelijk voorgeschreven identiteitscommissie.
- De handreiking 'Regionale samenwerking op personeelsgebied' van Voion biedt handvatten om de samenwerking op dit vlak te versterken.
Accountmanagers OCW
Schoolbesturen die vragen hebben over het omgaan met leerlingendaling, kunnen deze vragen stellen aan de regionale accountmanagers van het ministerie van OCW via lld@minocw.nl. De accountmanagers hebben uitgebreide kennis van de wet- en regelgeving en van wat speelt in hun regio, en kunnen ook voorbeelden delen van hoe andere scholen en besturen omgaan met de dalende leerlingenaantallen.
Praktijkvoorbeelden
Voor de inmiddels oude site leerlingdaling.nl is een aantal praktijkvoorbeelden verzameld. Dit overzicht wordt nog verder aangevuld met (nieuwe) voorbeelden.
2018
- Leerlingendaling in het voortgezet onderwijs: hoe is de situatie nu?
- ‘Kijk voor een goede spreiding van onderwijs over gemeentegrenzen heen'
- Leerlingendaling in het vo: zoek de samenwerking in de regio!
2017
- Afstandsonderwijs als oplossing voor krimp
- Leerlingen lossen leegstandsprobleem eigen school op
- 'Vo en mbo kunnen niet wachten op leerlingendaling, actie is nu geboden’
- Techniekonderwijs voor mavoleerlingen
- Een gezamenlijke campus om onderwijs in stand te houden
- Samenwerken schoolbesturen blijft het toverwoord
- Samenwerken aan goed onderwijs van 0 tot 16 jaar
- Minder leerlingen en toch een breed onderwijsaanbod
- Regionale samenwerking in tijden van krimp
- Techniekonderwijs behouden? Zoek de samenwerking met het bedrijfsleven (blog)
2015 - 2016