Praktijk & ondersteuning

Leidinggeven is niet alleen verbinden, samenwerken en besluiten nemen, maar ook kritisch naar jezelf kijken en jezelf ontwikkelen. Leidinggeven is blijven leren, zowel voor een beginnend teamleider als een ervaren bestuurder.

VO-academie

Op basis van die gedachte heeft de VO-raad in 2012 het programma VO-academie opgericht. De VO-academie is het expertisecentrum op het gebied van professionele ontwikkeling voor schoolleiders en bestuurders in het voortgezet onderwijs. 

Informatie en instrumenten 

De VO-academie deelt expertise over onderwerpen die gerelateerd zijn aan de professionalisering van schoolleiders via thema katernen. Ook zijn er diverse instrumenten ter ondersteuning.

Masterclasses en leertrajecten 

De VO-academie biedt diverse professionaliseringsactiviteiten aan. Zo is er een inwerkprogramma voor startende schoolleiders, zijn er masterclasses over specifieke onderwerpen, intensieve leertrajecten en intervisietrajecten. Houdt u de agenda in de gaten?   

Opleiding Managementcoach

Jaarlijks start een nieuwe tranche van de succesvolle opleiding VO-managementcoach. 25 bestuurders en ervaren schoolleiders nemen deel en ontwikkelen zich tot gecertificeerd coach én zetten deze kennis en expertise vervolgens ook in om (beginnende) collega’s in de sector te ondersteunen in hun professionalisering. 

Nieuwsbrief VO-academie 

U kunt zich aanmelden voor de nieuwsbrief VO-academie zodat u op de hoogte blijft van het actuele ondersteuningsaanbod en inspirerende praktijkvoorbeelden.  

Voortgezet Leren

Ook binnen het programma Voortgezet Leren wordt aandacht besteed aan de leiderschapsontwikkeling die nodig is voor het realiseren van toekomstgericht onderwijs, in samenhang met strategisch personeelsbeleid en een professionele schoolorganisatie. Vanuit dit programma wordt specifieke ondersteuning geboden op het gebied van onder meer strategisch personeelsbeleid (HRM), people management en ontwikkelkracht.  

Nieuwsbrief Voortgezet Leren 

Wilt u actuele praktijkvoorbeelden en het aanbod van Voortgezet Leren wekelijks in uw mailbox ontvangen? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief

Schoolleiders Innovatie Ontwikkelfonds

Het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek biedt schoolleiders een persoonsgebonden beurs aan om in hun school hun innovatieplan op gang te brengen. Zie voor meer informatie over het SIOF de website van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek