Een trainee aannemen kan het verschil maken op uw school

07 januari 2021

Anita O’Connor, algemeen directeur van het Voortgezet Onderwijs Veghel, neemt elk jaar trainees aan op haar school. “Ik begrijp niet waarom niet iedereen trainees wil hebben.” Overweegt u ook een trainee aan te nemen? Lees welk verschil deze trainees maken op haar scholen.

Trainees in onderwijs zijn initiatiefrijke, breed geïnteresseerde en ondernemende docenten. In een traject op maat halen jonge academici hun eerstegraads lesbevoegdheid, gaan ze direct aan de slag als docent op een school, én volgen ze een persoonlijk verdiepingsprogramma, gericht op leiderschap, ondernemerschap en onderzoek.

Kijk naar het grotere plaatje, naar de lange termijn

Anita O’Connor algemeen directeur

portret Anita O'Connor“Wij hebben de afgelopen jaren ieder schooljaar minimaal twee trainees in huis gehad en ze zijn superwaardevol gebleken. Allereerst omdat het mensen zijn die een universitaire opleiding achter de rug hebben. Daarnaast nemen ze levens- en werkervaring mee die ze hebben opgedaan in bijvoorbeeld het bedrijfsleven, waardoor ze een stuk zelfverzekerder binnenkomen dan iemand die net van de opleiding komt. De trainees beginnen met een open blik en zijn niet bang om hun feedback te delen.”

“Bij de allereerste trainee dacht ik gelijk: dit is een heel ander type dan iemand die van de opleiding komt. Die jongen werkt nog steeds bij ons. Hij is nu vakgroepvoorzitter. Een andere trainee heeft meegewerkt aan het opzetten van een hele onderzoekers- en ondernemersleerlijn waarbij kinderen van leerjaar 1 tot en met 6 leren hoe je onderzoek doet voordat je conclusies trekt.”

“Ook juist aan scholen waarvan de resultaten niet zo denderend zijn, zou ik willen adviseren om mee te doen met dit programma. Juist dan heb je goede mensen nodig. Kijk naar het grotere plaatje, naar de lange termijn. Het is heel moeilijk om verandering teweeg te brengen in je organisatie en deze trainees brengen een nieuwe dynamiek met zich mee. Als je alle zeilen moet bijzetten om de resultaten te verbeteren, dan is dit zeker zo’n zeil.”

Deze mensen komen niet op de winkel passen

O’Connor

“Deze mensen komen niet op de winkel passen, ze komen de winkel op zijn kop zetten. Ik ben echt zo enthousiast. Ik begrijp niet waarom niet iedereen trainees wil hebben.”

Bent u na het lezen van dit interview enthousiast over trainees en wilt u een verkennend gesprek voeren over het aannemen van trainees – en wat het inhoudt om partnerschool te worden van Trainees in onderwijs? Neem dan contact op via het aanmeldformulier Trainees in onderwijs.