Flexibel zijn in coronatijd? Kies voor een combinatie van klassikaal en online lesgeven

13 oktober 2020

Thuisblijvers kunnen bij De Nieuwste School de lessen volgen via live streams op Google Meet. Wiskundedocente Liza Okonski en schoolleider Caecile van Gorp vertellen hoe ze dit aanpakken.

Hieronder staat een klein gedeelte uit het verhaal van Liza en Caecile. Lees het hele verhaal op Voortgezetleren.nl.


Bij ziekte van docent of leerling gaan de lessen op De Nieuwste School in Tilburg toch door. Sinds het begin van dit schooljaar streamen de leraren wanneer nodig hun lessen vanuit de klas of thuis. Als een van de leerlingen van Liza Okonski thuiszit, klapt ze in het leslokaal de laptop open en nodigt ze die uit in Google Meet. Op school betekent het voor haar alleen een extra handeling aan het begin van de les en gaat het vooral om bewust aandacht geven aan de thuiszitters.

portret van docent Liza

Het streamen van de lessen is een van de nieuwigheden die de school meenam uit de lockdown vorig schooljaar. “Na de lockdown hebben we leerlingen gevraagd wat ze van meerwaarde vonden in het afstandsonderwijs”, vertelt schoolleider Caecile van Gorp. We zochten naar een oplossing die bij verschillende scenario's standhoudt. “We kozen voor een combinatie van les in het klaslokaal én via online streams. Wie er ook thuis zit en hoe lang dat ook duurt, de lessen kunnen vrijwel altijd doorgaan.” 

Veel ondersteuning hadden de leraren niet nodig bij de nieuwe manier van lesgeven volgens Caecile: “Een collega maakte bijvoorbeeld instructiefilmpjes voor docenten en leerlingen over lessen op afstand.” 

Voor andere scholen wil Caecile meegeven om te anticiperen op de situatie. “Met steeds weer andere overheidsmaatregelen is het verleidelijk om telkens je organisatieroutine omver te gooien. Maar dan moet iedereen voortdurend schakelen, dat is ontzettend vermoeiend.” Ook tegenover leerlingen is het volgens haar belangrijk om duidelijkheid te scheppen en het initiatief voor het volgen van online lessen niet bij de leerling te laten liggen. 

Meer artikelen van Voortgezet Leren: