Voor wie?
Dit inwerktraject is bedoeld voor schoolleiders in het middenmanagement (team- of afdelingsleiders), met maximaal twee jaar ervaring. Het gaat dus om functies waarin je verantwoordelijk bent voor het aansturen van een groep docenten en bijvoorbeeld voor het voeren van de functioneringsgesprekken.
Wat levert deelname op?
Na deelname heb je:
- Meer zicht op het speelveld van een leidinggevende in het onderwijs;
- Inzicht in je eigen rol; zowel formeel als met betrekking tot de vraag wat voor leider ben ik?;
- Kennisgemaakt met verschillende leiderschapsthema’s en -praktijken;
- Toegang tot een netwerk van andere (beginnende) schoolleiders;
- Meer zicht op je eigen rol met het oog op inwerken en professionaliseren op je school;
- Concrete handvatten om een goed vervolg te geven aan je start als schoolleider op je school.
Programma op hoofdlijnen
Het leertraject start op 13 oktober met een enerverende inspiratiedag, waarin de ontmoeting en verbinding met andere beginnende schoolleiders centraal staat. De dag begint met een kick-off in de vorm van een inspirerende lezing door Joseph Oubelkas over veerkracht tonen en omgaan met tegenslagen. Vervolgens neem je met collega-starters deel aan een workshop, maak je kennis met het thema ‘intervisie’ als opmaat voor de trajectdagen later in het schooljaar en is er de gelegenheid om met opleiders (e.a.) in gesprek te gaan tijdens de informatiemarkt.
Na de inspiratiedag volgen er drie bijeenkomsten die in het teken staan van je start als leidinggevende in het onderwijs. In de ochtenden neem je deel aan inhoudelijke en inspirerende sessies waarin je reflecteert op leidinggeven aan goed onderwijs. De opgedane inzichten verbind je in de middagen, tijdens de intervisiesessies, aan je eigen werkcontext. Aan de hand van intervisie doe je nieuwe inzichten op over de invulling van je rol als schoolleider
Een ideale manier om het werkveld als beginnend leidinggevende in het onderwijs te leren kennen
(oud-deelnemer)
Sprekers
Joseph Oubelkas
Joseph Oubelkas (Raamsdonksveer, 10 september 1980) is een Nederlandse auteur en spreker. Hij werd bekend door zijn boek 400 brieven van mijn moeder, dat gebaseerd is op zijn waargebeurde verhaal.Op 24-jarige leeftijd wordt hij onterecht veroordeeld voor drugssmokkel. Hij krijgt 10 jaar celstraf en belandt onschuldig in een gevangenis in Marokko. Na zijn vrijlating besluit hij de verhalen van zijn tijd in de Marokkaanse gevangenissen en de vele brieven van zijn moeder te verwoorden in een romanachtige setting. Oubelkas wordt naar aanleiding van zijn verhaal uitgenodigd voor diverse radio- en tv-programma's, kranten en tijdschriften.
Wat doet dit alles met je als mens? En welke lessen kun jij als startend onderwijsprofessional meenemen? Joseph Oubelkas inspireert, ontroert en verbindt als energieke spreker. De ervaring van zijn onterechte gevangenschap deelt hij levendig, met passie, enthousiasme en zelfs humor. Joseph neemt je mee in een rollercoaster waardoor je op het puntje van je stoel gaat zitten. Deze sessie raakt niet alleen het brein, maar vooral het hart. Het zal impact hebben waarbij je jouw eigen uitdagingen zult koppelen aan het verhaal van Joseph. Over moed tonen, keuzes maken, veerkracht, eigen verantwoordelijkheid nemen en persoonlijk leiderschap. Die uitdagingen kunnen zijn:
- Hoe motiveer ik mijzelf als ik in mijn school met tegenslagen te maken krijg?
- Wat vraagt het om in mijn waarden te blijven geloven als die dagelijks worden bedreigd: ‘Wie ben ik en waar sta ik voor?’
- Hoe geef ik de collega's aan wie ik leidinggeef een teamgevoel en inspireer ik anderen?
Uiteindelijk ga je met nieuwe ideeën en vooral positieve energie verder.
Frank Weijers
Frank Weijers is Deep Democracy instructor en facilitator van groepsprocessen. Hij leidt complexe dialogen, werkt met conflicten in groepen en begeleidt groepen die hun gezamenlijke potentieel beter - en met meer plezier - willen benutten. Daarnaast traint hij anderen in het werken met de filosofie en aanpakken van Deep Democracy. ‘Ruimte’ speelt een centrale rol in zijn werk: hoe neem je je ruimte goed in terwijl je anderen hun ruimte laat? Frank werkt als zelfstandige vanuit zijn bedrijf Spelen met ruimte en is geassocieerd partner bij Human Dimensions.
Bij Deep Democracy is het vertrekpunt het goede gesprek: vrijmoedig spreken en openhartig luisteren. Vrijmoedig spreken betekent dat je je vrij voelt om te zeggen wat je wilt zeggen - en als je je onvoldoende vrij voelt, dan ben je moedig genoeg om het toch te doen. Openhartig luisteren houdt in dat je echt kunt horen wat anderen zeggen, ook als het (sterk) afwijkt van wat jij vindt. Het is niet altijd makkelijk om vrijmoedig te spreken en openhartig te luisteren, en soms zelfs ronduit spannend. Een gespreksmodel met drie stappen en twee heldere principes helpt hierbij. Met het goede gesprek als basis kunnen we met plezier het conflict aangaan met elkaar, en de allerbeste - inclusieve - besluiten nemen: met de wijsheid van meerderheid én minderheid. Tijdens de workshop neemt Frank je hierin mee: het goede gesprek, het betere conflict en het beste besluit.
Praktische informatie
Data:
|
|
Locatie: |
De Utrechtse Stadsvrijheid / Cursus- en vergadercentrum Domstad |
Kosten: |
Deelname aan het traject bedraagt €600,00 (excl. BTW). |
Inschrijven: |
|
Vragen? |
Heb je vragen over dit inwerktraject? Of twijfel je of je functie aansluit bij het deelnemersprofiel? Neem dan gerust contact met ons op door te mailen naar info@vo-academie.nl o.v.v. Inwerktraject beginnend schoolleider. |